Vi är kritiska till systemet med vårdval, skriver Anna-Lena Hogerud (S), regionråd i Skåne och andre vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.
Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.
Anna Mannfalk (M), Anders Lundström (KD) och Lisa Flinth (L), företrädare för Region Skånes politiska styrelse, går ut till försvar för vårdvalssystemet, vilket innebär att privata kliniker har haft fri rätt att etablera sig varhelst. de vill ha i regionen (Aktuellt 5/12).
De tre högerpolitikerna tillskriver Socialdemokraterna åsikter vi inte har och förslag som inte är aktuella, åtminstone inte från vår sida (Aktuella frågor 3/12).
Mannfalk, Lundström och Flinth hävdar att vi vill ta ifrån patienterna möjligheten att välja var de vill få vård. Det är inte sant. Rätten att välja vårdgivare garanteras av patientlagen och gäller all öppen vård, oavsett om den är organiserad i vårdval eller inte.
Annons
Annons
Det stämmer inte heller att Socialdemokraterna vill bedriva en “häxjakt” på privata vårdgivare när det kommer till hudvård.
Vi är inte emot privat hudvård utan vill tvärtom att Region Skåne även fortsättningsvis ska ha avtal med privata hudkliniker. Det framgår tydligt av vår motion som Region Skånes högerregering avstyrkte den 3 december. Däremot är vi kritiska till systemet med vårdval, eftersom det skapar osunda ekonomiska incitament. Detta leder till att skenande kostnader och resurser flyttas från patienter i störst behov av vård till patienter med lindriga eller ofarliga besvär.
Problemet är inte att privata hudläkare agerar utifrån de möjligheter som systemet erbjuder. Det är systemet som är fel.
De tre högerpolitikerna verkar tro att Socialdemokraternas kritik grundar sig i att det skulle bli mycket fusk i vårdvalet. Men det vi framför allt är kritiska till är något ännu allvarligare: det som sker helt i enlighet med regelverket.
Det är inte förbjudet att maximera sin vinst genom att ta emot så många och så lönsamma patienter som möjligt. Det är inte heller fusk att använda intäkterna till att utarma offentliga kliniker genom att överbjuda i fråga om löner. Det är bara så vårdvalssystemet fungerar. Det är därför det måste avskaffas.
Den enda förklaringen de tre högerpolitikerna har varför de vill bevara vårdvalet är att ett avskaffande skulle leda till längre köer. Men det är att greppa halmstrån. Mannfalk, Lundström och Flinth kan inte svara på hur det kommer sig att sju av landets övriga regioner har kortare vårdköer än Skåne trots att de inte har något vårdval. En av de regionerna är Kronoberg som avskaffade sitt vårdval inom hudvård 2021. Tre år senare har Kronoberg högre tillgänglighet än när regionen hade vårdval. Ja, faktiskt näst högst i landet – högre än någon region med vårdval, enligt statistik från SKR, Sveriges kommuner och regioner. Om Kronoberg kan göra det, varför skulle inte Skåne göra det?
Annons
Annons
De tre högerpolitikerna frågar: “Varför är tidig upptäckt av hudcancer inte värt ett vårdval?” Den statistik som finns för den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom, visar att det inte finns något som tyder på att vårdval skulle upptäcka det. År 2023 fick färre patienter behandling än 2017, vilket är det första året Region Skåne har detaljerad statistik för.
Under samma period minskade också andelen patienter som fick påbörja behandling inom de medicinskt fastställda tidsgränserna från 75 till 51 procent. Samtidigt ökade kostnaderna för hudvårdsvalet med 69 miljoner kronor, eller 31 procent.
Mannfalks, Lundströms och Flinths ordval – att vara ”värdig” ett vårdval – avslöjar att det handlar om ideologi. Att de tre högerpolitikerna ser vårdval som något fint och bra i sig, oavsett hur det fungerar.
Socialdemokraterna har ett mer pragmatiskt förhållningssätt till vårdval, och till alla andra sätt att organisera vården. Vi är för det som visat sig bidra till att ge patienterna en god, tillgänglig och likvärdig vård. Vi är emot det som leder till motsatsen. All tillgänglig information tyder på att hudvårdsvalet tillhör den senare kategorin. Därför bör den avskaffas.
FÖRfattaren
Anna-Lena Hogerud (S)regionråd i Skåne och andre vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd
Läs mer: “Varför är tidig upptäckt av hudcancer inte värt ett vårdval?”
“Valet av behandling gör att de med de svåraste hudsjukdomarna drabbas.”