Genom att skjuta en interkontinental ballistisk robot mot Ukraina vill Ryssland ge sken av en eskalering i kriget, men så är inte fallet, bedömer Markus Göransson vid Försvarsuniversitetet.
– Vi är inte närmare ett kärnvapenkrig, säger han.
Ryssland behöver inte använda interkontinentala ballistiska missiler (ICBM) för att leverera en kärnvapenattack mot Ukraina. Flera av de vapensystem som redan har använts i kriget kan beväpnas med kärnvapen.
Men nu har en interkontinental robot – utan kärnvapen – trots allt använts mot Ukraina för första gången.
– Det här är ett försök från den ryska ledningen att ge sken av att de trappar upp kriget mot Ukraina genom att avfyra en typ av robot som de inte använt tidigare, säger Markus Göransson, lektor i militärvetenskap vid Försvarsakademin.
Annons
Annons
“Innehållsdålig signal”
Men Rysslands drag kommer inte att ha någon praktisk militär effekt, säger han, förutom att det väcker oro i väst då det kan ge sken av att risken för kärnvapenkrig har ökat.
– Egentligen är det precis som mycket annat från den ryska ledningen, en ganska dålig signal som de försöker skicka ut till väst.
Att Ryssland har en stor mängd av dessa interkontinentala robotar är ingen nyhet, påpekar han.
– Om de hade upptäckt ett nytt vapensystem som vi inte var bekanta med eller om de hade attackerat ett annat land, då hade det väckt oro för mig också.
Begränsade svarsalternativ
Attacken, som riktades mot storstaden Dnipro, tolkas som ett svar på att Ukraina attackerade mål i Ryssland med vapen från USA och Storbritannien.
– Det är en utveckling i kriget, men jag tycker att det är intressant att man inte har så mycket att svara med. Du har något begränsade svarsmöjligheter på den utvecklingen.
– Att Ukraina kan skicka dessa ganska långväga robotar på ryskt territorium är rent praktiskt en mycket större utveckling av kriget rent militärt.