Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.
De vanligaste klagomålen jag får när jag träffar bönder handlar om regulatoriska krångel. De upplever att laddningar och mallar staplas på varandra år efter år, men att vikten sällan lättar. Det är inte bara en känsla, siffrorna visar tyvärr att de har rätt. 2006 fanns det 278 lagkrav som berörde lantbruksföretag. 25 år senare, 2021, hade samma siffra rusat till 648. Det är ohållbart att regelverk och administration äter upp så mycket tid och resurser från dem som säkrar maten till ditt och mitt bord.
I en debattartikel från Vänsterpartiet (29/11) kritiseras Kristdemokraterna för att de vill ge bönderna mer frihet genom en moderniserad beteslag. Debattören försöker få det att låta som att Kristdemokraterna längtar efter att försämra djurskyddet. Inget kan vara mer fel.
Annons
Annons
Anledningen till att Kristdemokraterna vill modernisera den svenska betelagen är att vi behöver mer mjölk som produceras i Sverige. Dagens mjölkproduktion ser helt annorlunda ut än 1988 när beteslagen infördes. Då var de flesta korna uppbundna i stall, idag är 80 procent frigående.
Därför är Kristdemokraternas förslag att de mjölkbönder som har frigående stall, där korna går fritt, ska undantas från bestämmelserna som säger att alla mjölkkor ska beta ett visst antal dagar per år.
Det handlar om att ge de svenska bönderna samma möjlighet som till exempel våra finska grannar har: Att de bönder som låter korna beta kan ansöka om stöd från EU, en så kallad djurskyddsersättning. De svenska bönderna är helt uteslutna från detta eftersom man inte kan få stöd till något som är reglerat i lag.
Vi vill skapa förutsättningar för att svensk mjölkproduktion ska växa genom bättre lönsamhet. Idag är ungefär hälften av de mjölkprodukter som konsumeras i Sverige importerade och vi får färre och färre svenska mjölkbönder som orkar fortsätta driva sina gårdar.
Ungefär fem procent av mjölkgårdarna i Sverige stängs varje år. Vi är det enda landet i EU med minskad mjölkproduktion sedan 1995. Norrland och Svealand är särskilt drabbade. 9 av 10 gårdar har stängts sedan 80-talet. Ta in de siffrorna. Är det så här vi bygger beredskap för kriser och i slutändan krig? Det är en mycket negativ utveckling för alla oss som gillar svenskproducerade, högkvalitativa och miljösäkra produkter.
Annons
Kor kommer även fortsättningsvis att vara på bete, oavsett beteskravets utformning. Den som insinuerar något annat är dåligt informerad eller vill bli skrämd. Vad ett moderniserat beteskrav, som vi kristdemokrater föreslår, dock kommer att innebära är att våra bönder inte missgynnas ekonomiskt i konkurrensen med sina kollegor utomlands. En finsk mjölkbonde med betande kor får cirka 1 000 kronor extra betalt per ko och år. Värt att tänka på nästa gång du ser Valios produkter i butiken.
Annons
Det är hög tid att byta perspektiv för att öka vår självförsörjningsgrad. Mindre piska, mer morot. Färre regler, mer frihet.
Som folk har vi aldrig tidigare varit så långt från böndernas vardag som vi gör idag. Det kräver att vi som inte är bönder visar lite ödmjukhet, lyssnar in och försöker förstå. Och visa dem mer förtroende. Det är helt avgörande om vi vill ha en livsmedelsproduktion värd namnet – även i framtiden.
Mathias Bengtsson (KD), riksdagsledamot för Dalarna