Provet tas från livmoderhalsen eller slidan och visar om kvinnan är HPV-smittad. En sådan infektion kan leda till livmoderhalscancer.
HPV-analysen, som infördes i Region Norrbottens screeningprogram för livmoderhalscancer för fyra år sedan, var ett “paradigmskifte”, säger Viviann Mattsson. Hon är specialist i gynekologi och obstetrik, och ansvarig för förebyggande av livmoderhalscancer i Region Norrbotten.
– Vi gick från att titta på celler till att titta på virus. Dessutom skulle vi kalla fler kvinnor, upp till 70 år. Det innebar stora förändringar, säger hon.
HP
Hpv, Humant papillomvirus, omfattar mer än 200 olika typer av virus. Det överförs genom kontakt mellan hud och slemhinnor, och är en sexuellt överförbar infektion. De flesta får en eller flera infektioner under sin livstid. Infektionen är symptomfri och läker vanligtvis av sig själv.
Men tretton av HPV-virustyperna klassas som högriskvirus och kan orsaka olika former av cancer, till exempel i slidan, anus, penis och svalg. Livmoderhalscancer är den vanligaste HPV-relaterade cancern.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Rent konkret behövde regionen byta till ett nytt samtalssystem, utbilda personalen och köpa in nya analysinstrument.
– För att kunna skriva ut etiketter behövde vi nya skrivare till varje skrivbord. Dessutom skulle mycket införskaffas. Det tog tid. Ibland flera år. Det var ett enormt jobb, säger Viviann Mattsson.
Vid tre tillfällen har regionen beställde ett provtagningspaket med färdiga kuvert, redo att skickas.
– Då fick vi veta att analysinstrumentet skulle bytas, och vi behövde annat material. Vid ett annat tillfälle hade regionen bytt laboratorier, vilket krävde olika material och processen fick börja om från början.
– Jag har känt mig frustrerad mer än en gång i den här processen, säger Vivann Mattsson.
Dessutom: Brist på barnmorskor, brist på läkare, brist på pengar.
Vart sjunde år bör åldersgruppen 50-64 år erbjudas ett HPV-test. Men om det sista provet tas före 64 år ska kvinnan lämna in ett nytt fram till 70 års ålder.
– Om du till exempel var 63 år när du gjorde ditt senaste prov ska du bli uppringd en gång till innan du lämnar screeningprogrammet, säger Viviann Mattsson.
Tidigare har DN rapporterat att 155 000 kvinnor – födda mellan 1947 och 1952 – lämnade screeningprogrammet utan att ha gjort ett HPV-test. Sett över hela landet är svåra cancerfall överrepresenterade – just bland de oprövade kvinnorna. I Region Norrbotten har två kvinnor i åldersgruppen drabbats av livmoderhalscancer under perioden 2020-2022, enligt Nationella kvalitetsregistret för förebyggande av livmoderhalscancer.
Av de 155 000 kvinnorna tillhör 5 200 Region Norrbotten.
Förutom upphandling, plötsliga byten av laboratorie- och analysinstrument är det framför allt införandet av ett nytt journalsystem och ett nytt samtalssystem som orsakat förseningar i Region Norrbotten, enligt Viviann Mattsson.
– Kallelsesystemet är utformat efter vårdprogrammet som säger att alla kvinnor upp till 70 år ska erbjudas ett prov. När vi startade i december 2020 hade flera av de som ännu inte gjort ett HPV-test fyllt 70. Därför kunde de inte anmälas.
Det handlar om kvinnor födda 1947, 1948 och 1949. De var mellan 71 och 73 år, när HPV-tester infördes i regionen.
Viviann Mattsson understryker att Region Norrbotten inte har “ignorerat vårdprogram och rekommendationer”. Men det är komplext, säger hon.
– Att få genomföra det här har tagit mycket av min energi och krävt mycket tålamod. På det stora hela är det en liten del som ramlat utanför.
Region Norrbotten har liksom flera andra regioner anslutit sig till en nationell satsning som ska skicka ut självtestsatser till alla kvinnor i den drabbade åldersgruppen, som ännu inte fått göra ett HPV-test.
– Nu hoppas jag att kvinnorna gör provet när de får det i brevlådan.
Läs mer:
155 000 kvinnor fick inget HPV-test – valdes ut av regionerna
Barbro valdes: “Orättvist och fruktansvärt”
Ministern: “Regionerna har inte levt upp till lagen”