Det är en upplevelse att prova vin i Georgien och det är mycket intressant att besöka vinregionen Kakheti. Georgien kallas ofta för “vinets vagga” och det finns en anledning till det. Många anser att detta lilla land, med sina många tusen år av vintraditioner, är vinets födelseplats.
Vin i Georgien – vinets vagga
I Georgien har man hittat spår av vinframställning i burkar som är 8 000 år gamla. Än idag används en gammal tradition vid framställning av vin, och vin är en viktig del av kulturen.
Under tiden då Georgien var en del av Sovjetunionen ökade produktionen, men då låg fokus mer på volym än kvalitet. Nu har de återgått till det som Georgiens vinproducenter är bäst på: att producera kvalitetsvin enligt uråldriga metoder.
Lär dig mer om vin i Georgien – på vinmuseet i Tbilisi
Redan innan vi reste till vinregionen Kakheti bekantade vi oss med vinets historia på vinmuseet i Tbilisi. Detta museum är beläget i en historisk byggnad, som en gång fungerade som en karavanserai, det vill säga ett värdshus och härbärge för karavaner av köpmän längs Sidenvägen. Här lärde vi oss om det gamla vinframställningsförfarandet och dricktraditionerna och smakade till och med georgiska viner.
Vin i Georgien – vinområden och druvsorter
Det finns flera vinregioner i Georgien, varav Kakheti (Kakheti) utan tvekan, det är både det mest kända och det mest produktiva. Andra regioner som gör vin inkluderar Kartli och Imereti.
När det gäller druvor finns det mer än 500 inhemska druvsorter i Georgien, varav många är relativt okända i resten av Europa. Vissa blir dock mer och mer kända, som t.ex Rkatsiteli (grön druva som används för att göra bärnstensfärgat vin) och Saperavi (druva med rosa fruktkött som ger mörkröda viner).
Så här görs vin i Georgien – qvevri och bärnstensvin
I Georgien produceras fortfarande vin med urgamla metoder – parallellt med att man producerar vin enligt moderna europeiska metoder. Det är de gamla, för att inte säga urgamla, metoderna som återigen har gjort Georgien mer och mer intressant som vinland.
Qvevri-metoden
Enligt den gamla vinframställningsmetoden hette enorma lermuggar qvevri och som rymmer upp till 5 000 liter vin. Druvorna trampas eller pressas och krukorna fylls sedan med must, druvskal och stjälkar.
Krukorna grävs ner i marken där de är täckta, och vinet får jäsa i upp till 6 månader. När jäsningen är klar sjunker skalmassan till botten av karen, och den används sedan för tillverkning chachaen infödd ande som liknar grappa.
Bärnstensvin (apelsinvin)
Det vin som kanske är mest känt från Georgien är det som kallas bärnstensvin, eller apelsinvin. Faktum är att “orangevin” kan vara det vanligaste namnet, men på engelska leder ordet till förvirring, eftersom många turister tror att vinet är gjort på apelsiner. I Georgien är därför termen “bärnstensvin” att föredra, alltså bärnstensvin.
Det bärnstensfärgade vinet har en mörkare ton än vad vitt vin brukar ha, och smaken är hårdare och beskrivs ibland som “oxidativ”. Vi kom att gilla den här typen av vin, men det måste sägas att det ibland är lite mindre “lättdrickbart” än vanligt vitt vin. Smaken är intensiv, och vinet kan behöva kombineras med mat för att komma till sin rätt, tänkte vi.
Så här dricker du vin i Georgien: supra och tamada
I Georgien anordnas stora fester som kallas supra. På dessa dricker man rejäla mängder vin, och det är vitt vin som dricks. Vi har inte varit på dessa fester, men folk vi träffat berättade att vinet rinner och att det ibland är hela horn som ska tömmas, i en enda klunk.
Varför inte rött vin?, frågade vi. Nej, “det är för tungt” eller “det ger högt blodtryck”, fick vi som svar. Rött vin är också populärt i Georgien, men dricks vanligtvis vid mer avslappnade tillfällen.
Även om det dricks stora mängder på festerna dricker man inte ändå. Festen leds av en så kallad “tamada”, en traditionell georgisk toastmaster. Denna person leder festen och introducerar varje skål, då toastmastern eller någon annan i sällskapet förväntas hålla en liten muntlig presentation.
Kakheti – Georgiens vincentrum
Kakheti, eller Kakheti som det också kan stavas, är Georgiens vincentrum. Denna vinregion ligger i den sydöstra delen av Georgien och producerar vin i både traditionell och modern stil. Här odlas bland annat druvorna saperavi, cabernet sauvignon, rkatsiteli och mtsvane.
Under vårt besök i Kakheti hann vi med att besöka tre vingårdar, samt se oss omkring i huvudstaden Telavi och den mindre staden Sighnagi, som brukar kallas “Kärlekens stad”.
Georgia Winery: Twins Wine House
Den första vingården vi besökte ligger i Napereuli och heter Twins Wine Houseett namn till gården eftersom ägarna är tvillingar. Vi stannade här en natt och när vi var här, i slutet av oktober, var det lugnt och fridfullt. Under sommarmånaderna kan vi tänka oss att kombinationen av vingårdsbesök och bad i den stora fina utomhuspoolen lockar betydligt fler gäster.
Det har gjorts vin på den här gården länge, och chefen visade oss in i den gamla vinkällaren, där vinet tillverkades förr i tiden.
Han tog oss också till gårdens vinmuseum, och detta var en stor överraskning. Vi har besökt flera museer i Georgia och detta, som ligger på en gård på landsbygden, är ett av de trevligaste och modernaste vi sett. De traditionella metoderna för vinframställning visas på ett mycket pedagogiskt sätt, och vi hade många aha-upplevelser här. Ett besök på detta museum rekommenderas starkt, även om du inte bor på hotellet.
På kvällen var det middag, och chefen undrade om det var ok att han plockade fram “lite av allt”. Det blev en typisk georgisk måltid med många olika smårätter i form av bröd, ost, sallader, grönsaksröror och grytor med kött eller kyckling. Både gott och fint!
Vi fick också chansen att prova gårdens viner. De producerar fyra olika sorters viner här, både vita och röda, med den traditionella georgiska metoden. Det är cirka 250 000 flaskor per år, varav hälften exporteras till andra länder. Det går till och med att hitta vinerna på svenska Systembolaget, om än som en beställningsvara.
Vingård i Georgia: Shumi Winery
Nästa vingård vi besökte var Shumi vingård i Tsinandali. Detta är en riktigt stor vingård som producerar 3 miljoner flaskor vin per år, och exporterar till mer än 30 olika länder. Här har de också en jättestor utställning med massor av olika druvor, både georgiska och internationella.
Gården erbjuder en fantastiskt fin miljö för besökarna, med bord och stolar i den stora trädgården och massor av vackra dekorationer.
Vi bokade en provning med två röda och två vita viner, och detta inkluderade en liten snacksbricka med torkade plommon och annat gott. Under provningen fick vi höra om allt från guldmedaljer till olika druvsorter.
Vingård i Georgien: Schuchmann Wines
Den tredje vingården vi besökte var Schuchmann viner i Kisiskhevi. Denna gård har en lång historia av vinproduktion och 2006 togs den över av tysken Schuchmann. Idag produceras här 1,5 miljoner flaskor vin per år, både i traditionell georgisk stil och i modern europeisk stil.
Gården ligger fint till, med restaurang med härlig utsikt över vingårdarna. Det fanns möjlighet att gå på en guidad vingårdstur, men eftersom vi hade andra planer efter besöket valde vi att nöja oss med en vinprovning.
Det var en otroligt trevlig vinprovning på Schuchmann Wines. Dessutom blev vinerna från denna gård våra absoluta favoriter och besöket slutade med att vi köpte några flaskor av deras goda bärnstensfärgade vin.
Telavi – Kakhetis huvudstad
Telavi är huvudstaden i vinregionen Kakheti. Här bor knappt 20 000 människor så det är ingen storstad vi pratar om, men det här är ändå ett nav där man kan hitta hotell, restauranger, butiker och en turistinformation.
Om du vill kan du utforska Telavi-fästningen, Telavi historiska museum, de fina balkongerna på Cholokashvili-gatan och ett 900 år gammalt cederträd. I närheten av staden finns också olika historiska kloster att besöka, såsom Ikalto-klostret samt gamla och nya Shuamta.
Vi bodde på hotell Holiday Innsom har ett utmärkt läge i centrala Telavi. Hotellet har två restauranger – en georgisk en längre ner och en europeisk högre upp. Vi åt middag i det georgiska och frukost i det europeiska, vilket visade sig ge en helt fantastisk utsikt från de stora fönstren.
Sighnaghi – kärlekens stad
Om du vill göra ytterligare en utflykt kan vi rekommendera ett besök på Sighnaghi. Denna lilla stad är en av de minsta i Georgien, med endast cirka 1 500 invånare. Men även om det här är ett litet ställe så är det relativt välbesökt av turister. Vad mer kan man förvänta sig av en stad som har fått epitetet “Kärlekens stad”?
Sighnaghi ligger på en bergstopp med vacker utsikt över Alazanidalen. En gång i tiden byggdes detta som en fästning, varför det finns gott om historiska murar och torn.
Även om staden är så liten finns det ett stort utbud av restauranger, barer och kaféer här. Dessutom finns det många fina hus med vackra utsmyckade träbalkonger.
Eftersom man befinner sig i vinregionen Kacheti är det såklart vanligt att man avnjuter ett glas vin på någon av de mysiga restaurangerna. Eller varför inte en glass med vinsmak?
Mer att se och göra i Georgien
Det är intressant att prova vin i Georgien, men det finns också mycket annat spännande att uppleva i det här landet. Vi kan rekommendera besök i huvudstaden Tbilisi, den historiska staden Mtskheta, bergsområdet Kazbegi, kurorten Bordjomi, grottstaden Uplistsikhe och Svartahavsdestinationen Batumi. Dessutom vill du såklart uppleva georgisk mat!
Har du testat georgiskt vin?
Har du provat georgiskt vin, eller besökt vinregionen Kakheti? Eller har du kanske provat bärnstensvin (apelsinvin) från ett annat land? Berätta gärna om dina erfarenheter och erfarenheter?
Fakta om vin i Georgien
- Vinregioner: Kakheti (Kakheti), Kartli, Kvemo Svaneti, Racha-Lechkhumi, Imereti, Adjara och andra
- Druvsorter: Över 500 sorter. Saperavi, Rkatsiteli och andra.
- Viner: Bärnstensvin (orangevin), rött vin, rosévin och mousserande vin. Dessutom görs chacha (en sprit som liknar grappa).
Fakta om vinregionen Kakheti
- Land: Georgien
- Plats: Kakheti (Kakheti) ligger i den östra delen av landet, på gränsen till Azerbajdzjan.
- Huvudstad: Tel Aviv
- Flod: Alazabifloden
- Ta dig hit: Det är cirka två timmar med bil från Tbilisi till Telavi. Du kan hyra en bil, åka med en delad skåpbil eller boka en utflykt. Läs mer om bilkörning i Georgia här.