Vinterkräksjuka, influensa och covid.
Och så lite RS och mykoplasma på det.
Flera infektioner väntas ta fart efter jullovet.
– Sammantaget har vi alltid mycket infektioner under den här säsongen, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.
Influensasäsongen är här. Folkhälsomyndigheten räknar vecka 50 som starten på epidemin.
– Vi ser nu en ganska snabb ökning av antalet fall, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin.
När det väl har börjat sprida sig brukar antalet sjuka stiga brant under de följande veckorna.
– Det är början på den här säsongen. Vi räknar med en fortsatt ökning i ytterligare ett antal veckor, säger Magnus Gisslén.
Vinterkräksjukan kommer
Även vinterkräksjukan brukar slå in vid den här tiden på året.
– Vi såg att det började ta fart för några veckor sedan. Smittspridningen ökar och kommer sannolikt att fortsätta under våren.
Covid-19, som är en mycket nyare sjukdom, följer inte samma säsongsmönster utan smittar året runt. Där sågs ett uppsving under slutet av sommaren.
– Det har sedan lagt sig till en nivå som varken är extremt hög eller särskilt låg. Smittspridningen är för närvarande stabil med ett relativt jämnt antal nya fall per vecka.
Trots det räknar Folkhälsomyndigheten med en ökning under vårvintern.
– Men covid-19 är en ny sjukdom och vi har inte mycket att jämföra med. Det är svårt att förutse hur utvecklingen kommer att se ut. Vi får helt enkelt vänta och se vart det leder.
Ovanlig mängd mykoplasma
Under hösten har Sverige haft det största utbrottet av mykoplasma på flera år.
– Det har blivit betydligt mer mykoplasma än vad vi brukar se. Vi har sett ovanligt många personer som behövt sjukhusvård, och även några som behövt intensivvård.
Eftersom mykoplasma inte är en anmälningsbar sjukdom finns det ingen tillförlitlig statistik – men antalet positiva laboratorietester har minskat.
– Den har nog nått sin höjdpunkt och är på väg ner, även om det fortfarande är ganska många som insjuknar, säger Magnus Gisslén.
Hoppas på en lugn RS-säsong
Efter flera säsonger med mycket RS-infektion finns det hopp om en lugnare i år, enligt Folkhälsomyndigheten. Det finns fortfarande få fall.
– RS-virusinfektioner förekommer vid årliga epidemier under vintermånaderna, ofta med ett mönster där starkare epidemier inträffar tidigare på säsongen vartannat år, varvat med mildare och senare epidemier de mellanliggande åren.
Men det är inte hugget i sten. Säsongen har inte börjat än.
– Pandemin förändrade mönstren för flera olika infektionssjukdomar. Vi hade otroligt få fall av många infektioner de första åren och efter pandemin har smittmönstren förändrats, säger Magnus Gisslén.
De säsongsbetonade infektionerna
Influensa är en svår förkylning orsakad av ett virus. Influensa kan snabbt få dig att må mycket dåligt med värk i kroppen, hög feber och hosta. De flesta känner sig normala igen efter en till två veckor.
Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och sprider sig mycket lätt. Det är mest aktuellt mellan november och april, men de flesta blir sjuka mellan januari och mars. Symtomen är ofta flera av följande: illamående, kräkningar, magont, diarré, värk i kroppen, feber och huvudvärk. De flesta återhämtar sig på några dagar.
Covid 19 är en infektion i luftvägarna orsakad av ett virus. Det vanligaste är att man blir sjuk som en förkylning eller influensa, men man kan också få andra symtom. De flesta känner sig normala igen efter en till två veckor. Men vissa har problem under längre tid. Vissa får nästan inga symtom alls.
Mykoplasma är en bakterie som kan orsaka infektioner i luftvägarna. Det vanligaste är att man blir förkyld och hostar. En infektion i luftvägarna med mykoplasma går ofta över av sig själv. Vissa kan behöva antibiotika för att återhämta sig.
RS-virus är ett virus som orsakar infektioner i luftvägarna. Vuxna och äldre barn har vanligtvis inga större problem av sjukdomen, men vissa små barn kan bli allvarligt sjuka och behöva sjukhusvård.
Källa: 1177
Det är ännu inte särskilt ansträngt på sjukhusen. Flera faktorer avgör hur framskjutet det blir – som hur stark influensasäsongen blir.
Men det viktigaste är att de som riskerar att bli svårt sjuka vaccinerar sig mot covid och influensa.
– Det är några som borde ha vaccinerats men som ännu inte gjort det. Möjligheten finns fortfarande, det är verkligen hög tid att boka tid för vaccination nu, säger Magnus Gisslén.