Enligt Narges Mohammadis advokat har åklagarmyndigheten i Teheran släppt henne på ett slags permission, baserat på hennes hälsotillstånd: “Orsaken är hennes fysiska tillstånd efter en operation där en tumör togs bort”, skriver människorättsadvokaten Mostafa Nil. på X.
Narges Mohammadi, 52, har kämpat för mänskliga rättigheter, främst kvinnors rättigheter, i Iran i decennier. Under lika lång tid har hon flera gånger fängslats, släppts och åter fängslats. Även inifrån fängelset stod hon i spetsen för den stora proteströrelsen mot regimen hösten 2022, som utlöstes av gripandet och döden av den unga kurdiska kvinnan Mahsa Jina Amini medan hon var i händerna på den iranska moralpolisen . Den shiitiska prästregimen slog brutalt ner protesterna: över 500 människor dödades och tusentals arresterades.
När Narges Mohammadi tilldelades Nobels fredspris i december 2023 för sin “kamp mot kvinnoförtrycket i Iran och hennes kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla”, kunde hon inte ta emot priset i Oslo. Istället låstes hon in i det ökända Evin-fängelset, efter att hon 2021 dömts till ett 12-årigt fängelse och över hundra piskrapp för att ha “spridit propaganda” mot Islamiska republiken.
Hennes tonårsbarn – som bor i Paris – var på plats i Oslo och tog emot priset å hennes vägnar.
Förhållandena i fängelset Narges Mohammadis hälsa försämrades och till slut kunde hon inte gå. Förra månaden fördes hon till ett sjukhus i Teheran. Enligt hennes man Taghi Rahmani opererade hon sitt högra ben för att avlägsna en skadad vävnad som misstänktes vara en tumör.
Narges Foundation, som drivs av hennes familj, förklarade i ett uttalande: “Efter veckor av uthärdande olidlig smärta i fängelset, och trots outtröttliga vädjanden från medfångar och människorättsorganisationer, har regimen ignorerat Narges Mohammadis grundläggande mänskliga rättigheter och den omänskliga behandlingen hon utsätts för “.
Hennes familj och advokat begärde att hon skulle vara sjukledig i tre månader för att hon skulle kunna återhämta sig från operationen. Men åklagaren slutade med att “uppskjuta” avtjänandet av hennes straff i tre veckor.
Att hon nu har släppts, om än tillfälligt, kan bero på att ledarna i Iran är hårt pressade.
Att hon nu har släppts, om än tillfälligt, kan bero på att ledarna i Iran är hårt pressade. En uppmärksammad död av en världskänd nobelpristagare i ett av regimens fängelser skulle inte lätta på det trycket.
De iranskstödda regimerna och rörelserna – Bashar al-Assad i Syrien, Hamas i Gaza och Hizbollah i Libanon – har också kraftigt försvagats de senaste månaderna. Snart tillträder Donald Trump också som USA:s president, och det är inte osannolikt att han återupptar sin politik med “maximal press” mot Teheran.
Läs mer: Emma Bouvin: Årets fredspristagare går inte att tysta