Utredning föreslår förbud mot favoritsnuset i Dalarna – hufvudstadsbladet


Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.

Regeringen har fått den nya rapporten “En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” på sitt bord. I den föreslår utredaren flera bra åtgärder för att minska användningen av nikotin bland minderåriga. Men med en generell begränsning på max 12 mg nikotin per gram innebär det i praktiken att mer än varannan dos skulle förbjudas om förslaget genomförs. Det är ett hårt slag för alla Sveriges snusare. För Dalarnas del innebär det att fem av deras tio mest köpta kartonger kan försvinna.

Det var före påsk som utredaren Inga-Lill Askersjö presenterade sin utredning. En utredning som föredömligt förespråkar en nikotinfri skola, men som också kom fram till att mer än hälften av allt snus och alla nikotinportioner borde förbjudas.

Annons

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är Sverige på god väg att bli världens första rökfria land – tack vare alternativ som snus och nikotinportioner, som fått svenskarna att röka för gott. Ändå dör fortfarande 12 000 svenskar varje år till följd av rökning.

Annons

Många som nyligen slutat röka använder de starkare snusprodukterna som ett första steg för att lyckas sluta röka, medan unga som börjar snusa börjar med de svagare snusprodukterna – något som utredningen helt verkar ha missat. Även den relativt låga nikotinnivån för vape bekräftar detta. Nivån är tillräckligt hög för att göra unga beroende, men inte tillräckligt hög för att locka alla rökare till mindre skadliga alternativ.

Snushyllor i en butik.Snushyllor i en butik.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Claudio Bresciani/TT

Snusföretaget har gjort en undersökning för att ta reda på vilka olika snus- och nikotinpåsar som är populärast i de olika regionerna. Och om det nya förslaget genomförs skulle hälften av de mest snuvade sorterna i Dalarna försvinna.

Det är tråkigt att utredningen hamnar så snett, när avsikten ändå var så god. Regeringen har nu ett avgörande uppdrag om hur man ska agera utan att riskera Sveriges folkhälsomål. I målsättningen om livsstil anges att tobaksrökning är en av de främsta riskfaktorerna och tillgången på hälsofrämjande produkter måste öka. Men tyvärr verkar utredaren inte alls ha tagit hänsyn till detta.

Annons

Socialministern har hittills inte velat svara på hur han ser på Inga-Lill Askersjös förslag som föreslås införas 2026. Detta trots att regeringen tidigare betonat skademinimering och bl.a. ökade prisskillnader och skattesänkningar för alternativa nikotinprodukter. Regeringen måste våga ifrågasätta utredarens ogrundade slutsatser. Annars riskerar vi att förlora världens bevisat bästa antirökstrategi.

Du hittar hela listan över alla snus- och nikotinportioner som påverkas här: https://www.snusbolaget.se/snusjournalen/ska-ditt-favoritsnus-forbjudas/

Markus Lindblad, kommunikationschef Snusbolaget.se

Lämna ett svar