Var femte svensk dricksar aldrig


Fyra av tio svenskar dricker sällan eller aldrig och det är vanligare bland äldre restaurangbesökare.

Vett och etikett-experten Ebba von Mecklenburg menar att man bara ska dricka om man är nöjd med servicen.

Man ska inte känna sig tvingad att dricka, absolut inte, säger hon.

I en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av ICA-banken svarar 12 procent att de alltid dricker, medan 19 procent svarar att de aldrig dricker. De som dricker mest är mellan 50 och 64 år.

Ebba von Mecklenburg, före detta gammal dam på Stockholms slott och kvickhet och etikettexpert, menar att man bara ska dricka om man är nöjd med serveringen.

Man ska inte känna sig tvingad att dricka, absolut inte, säger hon och fortsätter:

Det finns ju restauranger där man måste jobba lite, så jag tycker inte att man ska behöva dricka. Varför ska man ge beröm för tjänsten när man själv har stått för den?

imageproxy.a2d.tv?source=https%3A%2F%2Fimages.ctfassets.net%2F4y9sz8tapgok%2F2gmdNQS6kjdjeSNSg0ExY0%2F8c5ddbeb6af16f0d2ec1213020059d7e%2F2192311230319790521 GL24S GRAFIK DRICKSA

imageproxy.a2d.tv?source=https%3A%2F%2Fimages.ctfassets.net%2F4y9sz8tapgok%2F2gmdNQS6kjdjeSNSg0ExY0%2F8c5ddbeb6af16f0d2ec1213020059d7e%2F2192311230319790521 GL24S GRAFIK DRICKSA

Dricker för att inte framstå som snål

Undersökningen visar att de allra flesta dricker när de är nöjda med servicen eller maten. Men 34 procent svarar att de dricker för att det förväntas av en och mer än var tionde tips för att inte framstå som snål.

Det finns någon form av grupptryck i detta. Du står där med terminalen och servitören står bredvid dig och du känner: “ska jag dricka eller inte?”. Det finns nog tillfällen då man dricker fast man inte borde, säger Magnus Hjelmér, till vardags ekonom på Ica bank.

Vi ska inte känna att vi måste, det finns inget tvång. Om det nu är så att vi har mindre pengar i plånboken för att saker kostar mer, då ska vi inte känna oss tvingade om vi inte känner att vi vill, fortsätter han.

imageproxy.a2d.tv?source=https%3A%2F%2Fimages.ctfassets.net%2F4y9sz8tapgok%2F2gDALVaIImI39NibAovsGV%2Fab895064ef72e05e9f18106d7f56fb7c%2F2192311230319579421 GL24S GRAFIK DRICKSA
Flera svar möjliga

imageproxy.a2d.tv?source=https%3A%2F%2Fimages.ctfassets.net%2F4y9sz8tapgok%2F2gDALVaIImI39NibAovsGV%2Fab895064ef72e05e9f18106d7f56fb7c%2F2192311230319579421 GL24S GRAFIK DRICKSA
Flera svar möjliga

En viktig del för att hålla servicenivån uppe

Tidigare var tipset vad personalen levde på, och det är det fortfarande i vissa länder. Men i Sverige tog man bort det och nu är det frivilligt att dricka. Både Ebba von Mecklenburg och Magnus Hjelmér menar att tipset också är ett sätt för restaurangägarna att få ett mått på hur bra deras service är.

Tipset måste finnas för att vi erbjuder bra service och att powerplay behöver finnas hos kunden. Därför måste vi också komma bort från detta tillfälliga drickande. Om det är bra service så ska det tippas för det kommer fortsätta hålla servicenivån uppe, säger Magnus Hjelmér.

Siffrorna avslöjar: Att många inte dricker i SverigeIdag 12:19

Siffrorna avslöjar: Att många inte dricker i Sverige
Jenny & Steffo

Streama Nyhetsmorgen på hufvudstadsbladet Play

Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.

Lämna ett svar