Livshotande skador efter byggolycka | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


  • Livshotande skador efter en byggolycka

    En fackverk rasade på en byggarbetsplats utanför Strömstad på måndagsmorgonen. En man var svårt klämd och fick föras med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

    — Det är en man i 50-årsåldern och tillståndet beskrivs som livshotande, säger Lisa Räng, presskommunikatör på Sahlgrenska sjukhuset.

Senaste nyheterna

  • Kvinna hittades död – mord undersöks

    En kvinna hittades död i en bostad i Trollhättan på måndagsmorgonen, uppger polisen.

    På grund av omständigheterna på platsen kan polisen inte utesluta att ett brott har begåtts och därför har en förundersökning om mord inletts. En man som befann sig i bostaden har gripits.

    Polisen har spärrat av bostaden i väntan på en teknisk undersökning.

  • Nytt hopp för utrotningshotade delfiner

    Den utrotningshotade delfinarten Irrawaddy har ökat till över 100 i antal i Kambodja, meddelade landets jordbruksminister Dith Tina.

    Irrawaddy-delfinen har länge varit på randen av utrotning och enligt Världsnaturfonden (WWF) fanns det bara 80 individer kvar runt 2016, till stor del på grund av illegalt fiske och miljöförstöring i form av plast som på något sätt hamnar i vattnet.

    – Just nu har vi ungefär 105 delfiner, säger Dith Tina, som uppger att myndigheterna sedan en tid tillbaka vidtagit åtgärder för att skydda arten, bland annat genom att vidta åtgärder mot tjuvjakt.

    Irrawaddy-delfinen är små, skygga varelser med välvda pannor som en gång levde i stora delar av Mekongdeltat.

    Under årets första sex månader föddes åtta delfinungar, men två av dem har sedan dess dött.

  • Bannon dök upp i fängelset

    Tidigare Trump-rådgivaren Steve Bannon har börjat avtjäna sitt fyra månader långa fängelsestraff.

    På måndagen dök 70-åringen upp i det federala fängelset i Danbury, Connecticut, och eskorterades in i anläggningen.

    Innan dess höll han en presskonferens inför reportrar och en skara supportrar.

    – Jag är stolt över att sitta i fängelse, sa han och kallade sig “Joe Bidens politiska fånge”.

    Bannon har tidigare ansökt om att slippa avtjäna fängelsestraffet tills hans rättsliga strid har nått vägs ände, men högsta domstolen avslog på fredagen hans senaste ansökan.

    Han dömdes förra året till fyra månaders fängelse för kongressförakt för att ha vägrat att bli förhörd om stormningen av den amerikanska Capitolbyggnaden i januari 2021.

    I en annan rättegång anklagas Bannon för att ha lurat givare till en kampanj för att bygga en mur längs den amerikanska gränsen till Mexiko. Enligt åklagare borde han ha berikat sig i stället. Det målet har skjutits upp och kommer troligen att börja i september.

  • Man i 50-årsåldern drunknade i poolen

    En man i 50-årsåldern har omkommit i en drunkningsolycka i Årjängs kommun, uppger polisen. Olycksplatsen är en privat pool i anslutning till en bostad.

    – Det finns inget som tyder på att det ligger något brott bakom. Om det är ett fall av sjukdom eller olycka är lite svårt att veta i nuläget, säger vakthavande befäl vid polisen till TT.

    Enligt lokala medier kom larmet strax före klockan 17 på måndagseftermiddagen. Räddningstjänst och polis kallades till platsen där de hittade den döde mannen.

  • Bil påkörde fotgängare – nio döda

    Nio personer har dött och fyra skadades allvarligt efter att en bil körde in i fotgängare som väntade vid ett trafikljus i centrala Seoul på måndagskvällen, enligt Sydkoreas räddningstjänst.

    Personbilen körde i fel riktning på en gata i den sydkoreanska huvudstaden och kolliderade med två andra bilar innan den träffade fotgängarna, rapporterade lokala medier.

    Medierapporter uppger att en man i slutet av 60-årsåldern har gripits och han ska ha talat om en plötslig och oavsiktlig acceleration.

    Uppgifterna har inte bekräftats av polisen.

  • Högsta domstolen: Donald Trump har viss immunitet

    USA:s högsta domstol slår fast att Donald Trump har immunitet mot åtal för officiella handlingar utförda i rollen som president.

    Han har dock inte immunitet för privata handlingar. Beslutet innebär att Trump eventuellt kan kräva immunitet för vissa anklagelser mot honom, skriver CNN.

    Överdomare John Roberts noterar att presidentskapet kräver viss immunitet från åtal. Han tillägger samtidigt:

    “Presidenten åtnjuter inte immunitet för inofficiella handlingar och allt presidenten gör är inte officiellt. Presidenten står inte över lagen”.

    I ett inlägg på Truth Social kommenterar Donald Trump beslutet:

    “En stor seger för vår konstitution och demokrati. Stolt över att vara amerikan”, skriver han.

  • Ett dödsfall efter en drunkningsolycka på Läckö slott

    En man i 40-årsåldern har omkommit i en drunkningsolycka på Läckö slott i Vänern, enligt polisen.

    Ytterligare en person, ett barn, togs upp ur vattnet och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Tillståndet för barnets skador är ännu oklart.

    – Vi hanterar det här som ett dödsfall utan misstanke om brott. Allt talar för en tragisk olycka, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisen.

    Larmet om olyckan kom klockan 15.12 på måndagen och flera räddningsresurser skickades till platsen.

  • Kvinna och spädbarn påkörda – fördes till sjukhus

    En kvinna och ett spädbarn har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha blivit påkörda i Järfälla nordväst om Stockholm.

    – Klockan 13.36 får vi ett larm om att en bil har kört på en mamma med en barnvagn, vilket fått barnvagnen att välta. Det är en krokig väg med ett obevakat övergångsställe, som det verkar, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till TT.

    Skadan ska inte vara allvarlig.

    – Det finns inga uppenbara personskador på platsen, men mamman och bebisen förs till sjukhus för kontroll, säger han.

    En 45-årig man är nu misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

  • Franska universitet: RN ett hot mot utbildning

    Franska universitet går nu in i den politiska striden och uttrycker sin oro över framgången för det högerextrema partiet National Rally (RN) i parlamentsvalet i Frankrike.

    I ett gemensamt uttalande skriver de organisationer som samlar landets universitet, inklusive elitskolor som Sciences Po och Sorbonne, att “hotet (från RN) är omedelbart, påtagligt och aldrig tidigare skådat” och “måste mötas med allvar och beslutsamhet” .

    “Eftersom National Gatherings politik bygger på principer om utanförskap, men också på rädsla och främlingsfientlighet, äventyrar partiet vår högre utbildning och möjligheten till utbildning för alla unga, oavsett bakgrund, ursprung och social kontext”, skriver de.

  • AFD-politiker döms för nazistiska paroller – igen

    Den tyske politikern Björn Höcke, ledare för det högernationalistiska AFD i delstaten Thüringen, har dömts för andra gången för att ha använt slagord från nazitiden.

    Så sent som i maj dömdes Höcke, som kandiderar till regeringschefen i Thüringen i september, att betala böter motsvarande drygt 150 000 kronor för att ha skanderat den gamla nazistiska sloganen “Allt för Tyskland” under ett valmöte 2021.

    Nu döms han återigen av en domstol i Halle i östra Tyskland att betala 130 dagsböter motsvarande 1 500 kronor för att ha använt samma fras under ett partimöte i december förra året.

    52-årige Höcke, en före detta historielärare som nu är en av de mest kända och extrema företrädarna för det högerextrema partiet, har förnekat anklagelserna och hävdar att han inte visste att termen användes av Hitlers SA-styrkor.

  • UD: Ytterligare en svensk dömd till döden i Irak

    UD bekräftar nu att ytterligare en svensk medborgare har dömts till döden i Irak.

    “Svenska ambassaden i Bagdad, som för närvarande är omlokaliserad till Stockholm, har fått bekräftat från lokala myndigheter att en andra svensk medborgare har dömts till döden i första instans i Irak”, skriver UD:s presstjänst till TT.

    Det var i början av januari som en man, som tidigare haft en hög position i det kriminella nätverket Foxtrot i Sverige, sköts ihjäl i Bagdad.

    Tre svenska män greps senare misstänkta för inblandning i mordet. UD har ännu inte bekräftat straffet för den tredje personen, men enligt medieuppgifter ska även han ha dömts till döden.

    “Denna information är mycket allvarlig och vi agerar för att straffet inte verkställs”, skriver UD vidare.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar