Massivt virusutbrott – turister varnas | Världen


640@60
Gardasjön i norra Italien.

Foto: Shutterstock

640@60

Gardasjön i norra Italien.

Foto: JAN WIRIDEN

640@60

Gardasjön i norra Italien.

Foto: JAN WIRIDEN

Det var i slutet av förra veckan som ett utbrott av det mycket smittsamma noroviruset började spridas i semesterfavoriten Torri del Benaco vid Gardasjön i Italien.

De senaste dagarna har över 300 lokalbor och turister lagts in på sjukhus med kräkningar, illamående, magkramper och feber, rapporterar den italienska tidningen La Repubblica.

Avföringsprover har tagits från flera av de smittade och myndigheterna har bekräftat att det är noroviruset som härjar.

Viruset, som kan spridas genom förorenad mat och vatten, är smärtsamt men ofarligt för friska människor och går ofta över efter några dagar.

Den senaste tiden har det regnat kraftigt i området och de höga vattennivåerna tros ligga bakom virusutbrottet i Torri del Benaco. De gamla avloppsrören i byn ska ha svämmat över och avloppet hamnat i dricksvattnet.

Varning: drick inte kranvatten

Och nu utfärdar borgmästare Stefano Nicotra en tydlig varning till alla som vistas i Torri del Benaco att inte dricka kranvatten.

Han uppmanar vidare alla att tvätta händerna noggrant och att desinficera alla ytor.

– Man ska inte få i sig vatten på något sätt, säger borgmästare Stefano Nicotra till tidningen L’Arena.

Gardasjön, och byarna runt sjön i norra Italien, besöks av ett stort antal turister varje sommar. Torri del Benaco är en av de mest besökta destinationerna vid Gardasjön tack vare sin medeltida charm och natursköna omgivningar.

Detta är norovirus

Norovirus är ett mycket smittsamt virus som orsakar vinterkräksjuka. Norovirus kan spridas genom förorenad mat, av en infekterad person eller förorenat vatten. All slags mat som inte behöver värmas upp kan vara en smittkälla om den har hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk. Norovirus kan också hittas i dricksvatten kontaminerat med avloppsvatten.

Källa: Livsmedelsverket

Lämna ett svar