Åtgärder mot Batras myndighet avvisas


 • Åtgärder mot Batras myndighet avvisas

  Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholm, lovade att utreda arbetsmiljön på länsstyrelsen i Stockholm. När inget hände gjorde huvudskyddsombudet en anmälan till Arbetsmiljöverket – som nu meddelar att man inte går längre.

  Förbundet är starkt kritiskt till Kinberg Batras ledarskap och arbetsmiljön på länsstyrelsen och huvudskyddsombudet begärde i sin rapport två åtgärder från Arbetsmiljöverket: För det första att den utlovade interna arbetsmiljöutredningen ska komma igång, och dels att en tidigare chef, som fick sparken av Anna Kinberg Batra, skulle få delta i utredningen.

  Men efter en inspektion på länsstyrelsen menar Arbetsmiljöverket att det saknas lagstöd för att ta ställning i ärendet. Det är oklart om beslutet kommer att överklagas eller vidare till annan instans.

Senaste nyheterna

 • Källa: Högt uppsatt Hizbollah-ledare dödad

  En källa nära den Iran-stödda shiamilisen Hizbollah uppger att en högt uppsatt militär ledare dödades i en israelisk attack i onsdags.

  – En Hizbollah-befälhavare med ansvar för ett av tre områden i södra Libanon dödades i en israelisk attack mot en bil i Tyrus, säger den anonyma källan till nyhetsbyrån AFP.

  Israel och milisgruppen Hizbollah har beskjutit varandra nästan dagligen sedan Gaza-kriget började som ett resultat av den terrormärkta Hamas-attacken mot Israel i oktober.

 • Den svenske landslagsspelaren klar för Juventus

  Supertalangen Hanna Bennison byter engelska klubben Everton mot italienska Juventus, det bekräftar klubben på sin hemsida.

  “Jag är väldigt exalterad över att vara här och skriva på för denna fantastiska klubb. Jag ser verkligen fram emot det, och jag kan inte vänta med att börja träna och träffa personalen och spelarna, säger Bennison.

 • Oväntat låg jobbsiffra från USA

  Det skapades 150 000 nya jobb i USA:s privata sektor i juni, enligt månadsstatistik från löneadministratören ADP.

  Det var mindre än väntat och att jämföra med 157 000 nya jobb i sektorn i maj enligt reviderade siffror.

  Genomsnittsprognosen bland analytiker var 165 000 nya jobb i juni, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning av prognoser.

  ADP-rapporten kommer före fredagens stora månatliga jobbrapport från det amerikanska arbetsdepartementet med sysselsättnings- och arbetslöshetssiffror för juni.

 • Åklagare hårda – dömd för våldtäkt får löneförhöjning

  En man som dömts till åtta års fängelse för barnvåldtäkt och oanständig drunkning har beviljats ​​permission i Högsta domstolen. Åklagaren som åtalade ärendet var tuff.

  Mannen döms för flera våldtäkter mot en då 13-årig flicka och även för att ha misshandlat henne med batong och genom skendränkning, rapporterar Kristianstadsbladet.

  Han har även dömts för tortyrliknande våld mot sina tidigare anställda. Även de utsattes för hån, såväl som andra våldshandlingar, enligt de tidigare domarna.

  Anledningen till att åklagaren anses hård är att hon hade arbetat på en advokatbyrå bara några år innan hon blev förundersökningsledare i ärendet och att en av hennes tidigare kollegor på byrån var målsägandebiträde i bl.a. fall om våldtäkter och misshandel.

  “Eftersom det inte är uppenbart att övergreppen inte har påverkat utgången i målet har permission beviljats. Ärendet kommer nu att tas upp igen av hovrätten”, skriver HD på sin hemsida.

 • Vitryssland släpper enligt uppgift politiska fångar

  Ett okänt antal politiska fångar rapporteras ha släppts i Vitrysslands diktatur.

  Flera av dessa personer har redan fått lämna straffkolonier, rapporterar oberoende Nasja Niva på onsdagen med hänvisning till olika juridiska organisationer.

  Det är oklart vilka eller hur många fångar som är inblandade.

  Mängder av vitryssar sitter fängslade i sitt hemland till följd av demokratiska massprotester mot det riggade presidentvalet 2020. Människorättsorganisationen Vyasna har för närvarande över 1 400 personer.

 • Utländsk medborgare häktad – skyddsobjekt fotograferade

  En utländsk medborgare är misstänkt för att ha fotograferat olika skyddsobjekt i Sverige, rapporterar Ekot. I helgen greps mannen, som är i 40-årsåldern, i Karlskoga.

  Han ska vid gripandet ha burit en kniv och ha befunnit sig i närheten av vapentillverkaren Saabs lokaler.

  Mannen erkänner att han tagit bilderna, men nekar enligt Ekot till brott.

 • Talibanerna vill byta fångar med USA

  Representanter för talibanregimen i Afghanistan har träffat amerikanska sändebud vid ett FN-ledt möte om Afghanistan i Qatar.

  Enligt talibanernas talesman Zabihullah Mujahid ska de ha diskuterat ett eventuellt fångutbyte med två amerikanska medborgare som hålls fängslade i Afghanistan och afghaner som hålls i det ökända amerikanska militärfängelset Guantánamo.

  Fokus för mötet är att öka engagemanget för Afghanistan och det är tredje gången som det hålls. Det var första gången som företrädare för talibanregimen deltog, men FN är noga med att understryka att deras deltagande inte innebär ett erkännande av talibanregimen.

  USA har ännu inte kommenterat ett eventuellt fångbyte.

 • Stanna till på Malmbanan – igen

  En urspårning på Malmbanan har lett till stillastående i trafiken, rapporterar lokala medier.

  – Det var ett malmtåg och urspårningen skedde under en växlingsrörelse, säger Pär Aronsson, presstalesperson på Trafikverket till NSD.

  Under vintern och våren drabbades gruvlinjen av flera urspårningar som gjorde att trafiken stannade helt. Företaget LKAB har gått med miljardförlust på grund av långvariga stopp på vägen till hamnen i Narvik, Norge.

  Det finns ingen prognos för när trafiken kan vara igång igen denna gång.

 • Misstänkt jihadistdåd i Mali – många döda

  Mer än 20 personer i Mali har dödats i en misstänkt jihadistattack, enligt lokala myndigheter.

  Mali är en del av den oroliga Sahel-regionen i Afrika där jihadistiskt våld har förekommit i flera år.

  Sedan 2012 har Mali härjats av grupper med kopplingar till terrorrörelserna al-Qaida och IS. (TT)

 • Det orsakade hissolyckan i Sundbyberg

  Skruvkopplingar som skulle hålla ihop lyftmastsektionerna saknades i liften som kraschade till marken i Sundbyberg förra året och där fem personer omkom, skriver Statens haverikommission i sin slutrapport.

  Slutsatsen är att de “kontrollåtgärder som skulle ha fångat upp monteringsfel inte tillämpades och därför upptäcktes inte att skruvförbanden saknades”.

  Olyckan inträffade den 11 december förra året.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar