Handsprit hjälper inte mot vinterkräksjuka


Kräkningar, våldsamma diarréer och magsmärtor är alla symptom på vinterkräksjuka. Det är en mag-tarmsjukdom som orsakas av ett virus som är mycket smittsamt.
– Det kan finnas tio miljoner vinterkräksbakterier i en kräks, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.

Vinterkräksjukan är mångas skräck och kan svepa över hela familjen. Under vintersäsongen florerar många infektionssjukdomar, då både vuxna och barn vistas mer inomhus och på en mindre yta nära andra.

– Det är väldigt smittsamt. Det överförs dels via avföringen men även via kräksjukan. I en enda kräks kan det finnas tio miljoner vinterkräksvirus. Och i ett gram diarré kan det finnas över hundra miljoner virus och det krävs bara tio för att man ska bli sjuk, säger Danielsson-Tham.

Viruset kan leva upp till en vecka

Vinterkräksjuka orsakar återkommande årliga utbrott i samhället, särskilt under vintermånaderna. Symtomen kan komma snabbt och bli allvarliga, samtidigt som sjukdomen är mycket smittsam.

– Om du ska torka upp kräksjuka eller diarré, kom ihåg att ett virus kan leva var som helst mellan åtta timmar och sju dagar, så de har en enorm överlevnadsförmåga.

Så här städar du upp vinterkräksjukanIdag 11:10

Så här städar du upp vinterkräksjukan

Så här städar du på rätt sätt

Marie-Louise tar med sig ett rengöringskit till Nyhetsmorgons ateljé och säger till en början att man inte ska spraya något rengöringsmedel på fläckarna.

– Blöt blött starkt hushållspapper i massor och täck. Börja inte rota i fläcken, utan att det är täckt med något, för då finns det risk att du även sprider det som luftburna partiklar. Sedan tar du på dig gummihandskar och torkar upp. Det är bra om du har förberett i förväg med varmt vatten och diskmedel. Så när du har tagit bort allt som syns så skrubbar du. Men det räcker inte för då måste man döda viruspartiklarna.

Det populära botemedlet skyddar inte

När pandemin slog till började många använda handsprit och alkogel för att undvika infektion. Men Danielsson-Tham menar att det inte hjälper mot vinterkräksbakterien.

– Det hjälper inte mot viruset, men man måste använda ett annat desinfektionsmedel. Prova ett klorbaserat desinfektionsmedel i toaletter och alla områden där en smittad person har varit.

När ska jag söka vård?

  • Du känner dig väldigt trött och svag.

  • Du har haft diarré i mer än en vecka.

  • Du kräks i mer än ett dygn utan att det avtar.

  • Du har orolig mage och tar medicin mot hjärtsvikt, diabetes, högt blodtryck eller annan allvarlig sjukdom.

  • Du har muntorrhet, törst, kissar lite och har mörk urin. Det kan vara ett tecken på att du är uttorkad.

Källa 1177

Jenny & Steffo

Streama Nyhetsmorgen på hufvudstadsbladet Play

Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.

Lämna ett svar