Fattiga i välfärdslandet Sverige – hufvudstadsbladet


Den 17 oktober är den internationella dagen för utrotning av fattigdom och bara några dagar innan har en färsk rapport publicerats om hur situationen ser ut i Sverige. Allt fler människor orkar inte ekonomiskt och behöver låna pengar för att få mat och tak över huvudet. Allt fler vittnar om att de ofta är hungriga, att maten inte räcker till för att mätta alla i familjen och prioriterar att barnen får mat. – Jag säger till barnen att jag går på diet och låter dem äta istället, jag vill inte att de ska behöva bära skammen och oroa sig, berättar en mamma. Skolorna i de utsatta områdena förväntar sig fler portioner efter helgen eftersom barnen är hungriga och äter mer.

Verdandi och de stora hjälporganisationerna möter och ser en markant ökning av antalet barnfamiljer, familjer som inte klarar av att tillgodose sina barns mest grundläggande behov som mat, kläder och meningsfull fritid. Över 40 % av ensamstående föräldrar anger att de behöver låna pengar för att kunna betala basutgifter och bland samboende föräldrar är siffran 28 procent.

Annons

Annons

Nollvisionen kring barnvräkningar, som tidigare var ett politiskt mål, är idag en fullständig utopi.

Svenskarnas skulder växer och betalningsföreläggandena från kronofogden ökar och i takt med det har vräkningarna ökat med 26 procent de senaste två åren, barnvräkningarna med 20 procent. Under första halvåret i år vräktes 342 barn. I en av Stockholms förorter tvingas hundratals barn sova i trapphus så att föräldrarna kan hyra ut sina rum för att klara av att behålla lägenheten och för att ställa mat på bordet. Det är ett stort mörkertal här, det kommer sannolikt att förekomma i flera av de utsatta områdena i Stockholm och i andra städer i Sverige.

Nollvisionen kring barnvräkningar, som tidigare var ett politiskt mål, är idag en fullständig utopi. Politiken har andra mål, satsningar görs mer offensivt och utökade platser inom SIS och tvångsvård för barn och unga. Det förebyggande arbetet bör prioriteras med kraft för att skapa en trygg tillvaro för alla dess barn. Barnfattigdomen måste utrotas, det är det mest effektiva sättet att förhindra att barn rekryteras till gängkriminalitet.

Civilsamhället gör vad det kan för att stänga de djupa sprickorna i samhället, men det krävs tydliga politiska insatser och investeringar för att vända denna utveckling. Barn som drabbas av vräkningar och fattigdom kan i värsta fall få drabbas av konsekvenserna resten av livet. Det krävs ett helhetsgrepp med satsningar på skolor, rimliga hyresnivåer, matpriser och fritidsaktiviteter.

Annons

Annons

Barnfattigdom är akut och ska ses som en av de viktigaste förebyggande insatserna för att skapa trygghet i vårt land. Barnkonventionen är tydlig, alla barn i vårt land ska omfattas av den. Det ser inte ut så idag. Höstbudgeten kom därför som en käftsmäll på dem vi representerar och som har det svårast i vårt land. Istället för skattesänkningar för de allra rikaste borde regeringen satsa på en tryggare framtid för alla barn som drabbas av konsekvenserna av att leva i fattigdom och utan permanent bostad.

Emmeli Wulfstrand

föreningsordförande för Verdandi

Jessica Carlqvist

förbundssekreterare för Verdandi

Åse Sundqvist

Ombudsman för Verdandi i Örebro

Bild från mötet med chefer för Verdandis ombudsmän och verksamhetschefer på Timmermansgården i Stockholm den 23 september Ny förbundssekreterare Jessica Emmeli Wulfstrand, förbundsordförande för Verdandi Jessica Carlqvist, förbundssekreterare för Verdandi

Öppna bilden i helskärmsläge

Lämna ett svar