Debatt: Nu säger vi hej då ordet ”kund” från Karlstads vård och omsorg!



image.php?type=preview&uuid=43e69876 e08c 57d3 9e15

Efter nästan tio års motion om att ta bort ordet “kund” från vården och omsorgen i Karlstads kommun och ersätta det med något mer värdigt har Vänsterpartiet äntligen lyckats. Så skriver företrädare för partiet i det här inlägget.

I onsdags beslutade vård- och omsorgsnämnden äntligen att ta farväl av ordet kund i förvaltningen, något som Vänsterpartiet drivit och kämpat för i många år och som nu äntligen gett resultat. Istället säger vi hej till ett mer rättvist och värdigt bemötande av våra vårdtagare.

Vägen var inte rak. Vi har lämnat in motioner om att ta bort ordet flera gånger, första gången 2014, och har fått avslag varje gång, men i vår senaste process bifölls motionen försiktigt av Vård- och omsorgsnämnden som beslutade att ordet skulle utredas samt att förslag till ersättningsord skall läggas fram.

Att använda eller inte använda ett ord kan tyckas vara en liten sak, men själva ordet kund i vårdsammanhang är en viktig fråga. För det första ger ordet kund ett felaktigt intryck av att det finns ett utbud där människor kan välja och vraka mellan olika vård- och vårdval som de kan köpa, detta ger i sin tur vård- och omsorgsgivarna uppfattningen att de medborgare som söker vård är kunder. som ska serveras och till vem varor säljs.

Det ger helt enkelt inte en rättvis bild av verkligheten då vården vi ger våra medborgare är en del av den skattefinansierade välfärden som tilldelas varje medborgare efter behov.

För det andra ger det intrycket att vår välfärd är att likställa med ett vinstdrivande företag vars huvudmål är att gå med vinst i slutet av året, vilket inte är sant. Det finns inget vinstsyfte i den kommunala välfärden. Vi måste hålla oss till den budget vi sätter och givetvis arbeta på ett sätt som skyddar skattebetalarnas pengar, men det finns inget syfte att tjäna pengar.

När man talar om vård och omsorg är det oerhört viktigt att kommunen behandlar de som får vård på ett värdigt sätt.

Tidigare i år sattes det bisarra i att använda begreppet kund till sin spets när deltagarna i den dagliga verksamheten satte upp allsångsshow för allmänheten och man kunde läsa på SVT Värmland att “Ikväll har kunderna i Karlstads kommuns dagstidning verksamhet bjöds in till en somrig föreställning…” Daglig verksamhet är en del av vår välfärd som ska ge medborgare som inte har möjlighet att vara på den vanliga arbetsmarknaden en meningsfull och bra vardag. Vänsterpartiet är säkra på att ingen som har ett jobb skulle uppskatta att bli kallad kund av sin arbetsgivare.

Detsamma gäller alla delar av vår- och omsorgsarbete som bedrivs enligt socialtjänstlagen. Är en person som får hjälp av hemtjänsten verkligen en kund som har köpt en tjänst? Nej, det är en medborgare som delar på den gemensamma välfärden.

Det är därför med stor glädje som kommunen nu kan lämna ordet kund inom vården bakom sig och se fram emot att välkomna våra medborgare som vårdtagare.

Vänsterpartiets riksdagsgrupp

Parvane Assadbegli

Björn Molin

Siri Hastings

Karl Sandström

Eric Diaz Milla

Lämna ett svar