Kärrholm: Nolltolerans mot gangsterkultur i skolan | Sverige


640@60
Ex-polisen Fredrik Kärrholm (M) menar att unga socialiseras till kriminalitet.

Foto: SVEN LINDWALL

640@60

M-ledamoten vill se nolltolerans mot gangsterkulturen i skolan. Genrebild.

Foto: JESSICA GOW / TT

Han är en röd flagga för många på vänsterkanten, moderatpolisen, utbildad kriminolog och riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm. Förklaringen är hans orubbliga uttalanden i sociala medier – inte sällan riktade mot sina politiska motståndare.

Mycket talar för att han kommer att väcka känslor redan nu.

I den nya boken “Law & Order” angriper han vad han ser som vänstervridna förklaringsmodeller till brott, som han menar saknar stöd i forskningen. Han hänvisar till Brottsförebyggande rådet som konstaterar att sambandet mellan socioekonomi och brottslighet är svagt.

Artikeln i korthet

Fredrik Kärrholm, polis, kriminolog och riksdagsledamot för Moderaterna, ger snart ut den nya boken “Lagar & Ordning”.

I boken gör han av med socioekonomi som förklaring till brott, istället handlar det om val och värderingar, anser han.

Kärrholm menar bland annat att barn och unga socialiseras till kriminalitet och han vill se en nolltolerans mot kriminella värderingar som sprids genom mode och musik.

640@60

Fredrik Kärrholm, 39, är riksdagsledamot för Moderaterna, arbetat som polis i tio år och är utbildad kriminolog.

Foto: SVEN LINDWALL

Det är inte sociala och ekonomiska uppväxtvillkor som avgör om en person blir kriminell, dessa faktorer är snarare riskmarkörer för brott, konstaterar Kärrholm. Istället handlar det om de val du gör och de värderingar du har tagit med dig.

– Vänsterns förklaringar till brottsorsakerna har dominerat samhällsdebatten i decennier, och politiken har anpassats därefter. Det har lett till de katastrofala konsekvenser som vi alla kan se idag, säger han.

Vill komma bort från “Teddy bear filosofi”

Fredrik Kärrholm påpekar att det nu pågår ett systemskifte i Sverige men menar att det också behövs “en mentalitetsförändring”, där fokus flyttas från att förstå brottslingen till gottgörelse för offren genom bland annat hårdare straff.

– Vi behöver göra upp med den naiva Bamse-filosofi vi har haft. Det har varit lite, “så länge man är snäll mot vargen så är vargen snäll för vargen är bra innerst inne”. Men det vi behöver göra är att låsa in vargen och sedan lära våra barn vad som är rätt och fel.

640@60

“Vårt gemensamma mål måste vara att vi blir ett mer civiliserat samhälle som präglas av en hög grad av trygghet och gemenskap och där vi möts och ser varandra i ögonen med vänlighet”, säger Fredrik Kärrholm.

Foto: SVEN LINDWALL

Enligt Kärrholm är det dags att prata mer om val och värderingar som förklaringar till brott.

– Oavsett om vi begår goda eller dåliga handlingar är det ett val. Att begå brott är ett val. Men vi föds inte onda eller goda, utan vi formas under vår uppväxt. Av föräldrar, äldre syskon, vänner, lärare, klasskamrater och träningsledare. Men även musikartister vi lyssnar på och vad det är för budskap vi får på sociala medier, säger han.

Vi bör inte tolerera att barn klär sig som dessa grova brottslingar

Om färre unga ska dras in i kriminalitet måste samhället hjälpa till, framhåller Kärrholm. Bland annat genom att sätta stopp för den glorifiering av de kriminellas livsstil som finns i sociala medier, genom en nolltolerans mot kriminella attribut.

– Precis som vi tog nynazismen på största allvar på 90-talet borde vi ha reagerat mot gangsterkulturen för länge sedan.

Här menar Kärrholm att ansvaret bör ligga på föräldrar och skolor.

– Vi ska inte tolerera att barn klär ut sig till grovt kriminella. Det är väldigt tydligt att när kriminella anammar en viss klädstil, en viss typ av jacka, ett visst märke, börjar många unga att klä sig likadant. Det är något som vi måste förstå och ta på allvar.

640@60

Fredrik Kärrholm är en röd flagga för många på vänstersidan av politiken.

Foto: SVEN LINDWALL

640@60

Boken “Law & Order” ges ut på Timbro förlag.

Foto: SVEN LINDWALL

640@60

Förberedelser pågår i riksdagen.

Foto: SVEN LINDWALL

Gangster rap

Men det är inte bara mode som Fredrik Kärrholm menar bidrar till att locka unga till kriminalitet. Även musik, framför allt så kallad gangsterrap, kan påverka kriminella värderingar.

– De här rapartisterna, det är ingen fiktion de rappar om, utan många av de här rapartisterna är själva kriminella eller ingår i kriminella gäng. De sjunger om en verklighet som de glorifierar och som unga söker, säger Kärrholm.

640@60

I den nya boken argumenterar Fredrik Kärrholm för att tidigare förklaringar till brottslighet inte stöds av forskning. “Det som i slutändan avgör är värderingar”, säger han.

Foto: SVEN LINDWALL

Frågan om konstnärers betydelse för brott är inte ny. I debatten har bland annat krav på att förbjuda gangsterrap i radio tidigare väckts.

Men Kärrholm vill inte gå så långt.

– Jag tycker inte att politikerna ska styra vilken musik som spelas i radio, men vi behöver en samhällsförståelse för problemet och jag skulle vilja ha ett större ansvar från såväl stora medieföretag som föräldrar och skolor, säger han.


Korta utdrag ur Law & Order

Boken “Lag & ordning – en konservativ och liberal kriminalpolitik” kommer de kommande dagarna ut på den marknadsliberala tankesmedjan Timbros förlag.


Så här skriver Fredrik Kärrholm om:


Gangsterkultur:

”Gangsterkulturen kännetecknas av bristande respekt för lagar och

regler, åsidosättande av allmänheten, en osund materialism och

egoism, förhärligande av våld och förakt för “andra”; kvinnor, homosexuella,

etniska svenskar och andra. Karakteristisk är också lättkränkt,

konfliktsökande och hämndsökande. Denna subkultur är raka motsatsen till majoritetssamhällets traditionella kultur, med värderingar

som bygger på laglydnad, tolerans, konsensus, rationalitet och

vänlighet.”


Sociala mediers inverkan på ungdomar:

“De flesta barn har idag tillgång till sociala medier från tidig ålder – och de är marinerade i gangsterromantik. 70 procent av alla 15-åringar använder sin mobiltelefon i mer än tre timmar en vanlig dag. Det motsvarar en femtedel av deras vakna tid Och en stor del av denna skärmtid går åt till att titta på videoklipp på appar som Instagram och Tiktok Polisens utredare har beskrivit hur barn blir “hjärntvättade” av den gangsterkultur de konsumerar en skolmiljö som förmedlar mer hälsosamma värderingar som motvikt är särskilt mottagliga.”


Föräldrakontroll:

“Istället för att matas med gangsterkultur måste barn konsumera

mer förnuftig kultur. Hemma behöver de också få en extra motståndskraft

gangsterkulturen, med starka värderingar om att göra rätt för sig själv, vara

ärlig och lösa konflikter på ett civiliserat sätt. Föräldrarna behöver

både styra vem barnen umgås med, men också barnens användning av mobiltelefoner och därmed vilka meddelanden de tar till sig

genom sociala medier och musik.”

LÄS MER: Premie Staffanstorp bygger Sveriges första gated community
LÄS MER: S vill övervaka unga – och tvinga dem att tvätta bilar

Ljudklippet kunde inte spelas upp

Försök igen senare

Lämna ett svar