Han pekas ut för mordförsöket på Slovakiens premiärminister | Varlden


640@60
Gärningsmannen, som i slovakiska medier uppges vara 71-årige Juraj Cintula, greps på platsen.

Foto: RADOVAN STOKLASA / AP TT NYHETSBYRÅ

640@60

Robert Fico träffades av fyra skott och skadades allvarligt.

Foto: ATTILA VOLGYI / POLARIS POLARIS BILDER

640@60

Robert Fico fördes till sjukhus

Foto: JAN KROSLáK / AP TT NYHETSBYRÅ

Brottet ägde rum i staden Handlova, cirka 15 mil nordost om huvudstaden Bratislava, strax efter halv fem på onsdagseftermiddagen.

Robert Fico hade precis avslutat ett regeringsmöte i stadens kulturhus. När han efteråt gick ut för att hälsa på väljare som samlats utanför avlossades fem skott, varav fyra träffade Fico – bland annat i magen.

Innan skotten gick ska någon i folkmassan ha hört ropa: “Robo, kom hit”, säger ett vittne till tidningen Plus 7 dagar.

Fakta: Robert Fico

Robert Fico föddes 1964 i dåvarande Tjeckoslovakien.

Fico blev premiärminister i Slovakien i oktober förra året. Han har tidigare haft posten som statsminister 2006–2010 och 2012–2018.

Han tillhör partiet Smer, som beskrivs som populistiskt och nationalistiskt, med rötter i landets tidigare kommunistparti.

Fico har tidigare tvingats avgå på grund av en politisk skandal som utbröt efter mordet på en journalist som undersökte kopplingar mellan regeringen och internationella kriminella nätverk.

Fico har tidigare försökt närma sig Ryssland och har även motsatt sig vapenstöd till Ukraina.

Poet och aktivist

Dådet har beskrivits som politiskt motiverat och slovakiska medier har identifierat poeten och aktivisten Juraj Cintula, 71, som skytten. Han ska ha tydliga vänstersympatier och har tidigare uttryckt kritik mot regeringen.

I en intervju med tidningen Verklighet berättar för sin son att pappan har tillstånd för ett vapen.

– Jag har absolut ingen aning om vad min pappas avsikt var, vad han planerat eller varför det här har hänt, säger sonen.

Enligt honom har han ingen bakgrund av psykisk ohälsa.

– Det kanske var en kortslutning, jag vet inte, säger han.

På frågan om sin fars syn på Fico svarar han:

– Jag kan säga så här: Han röstade inte på honom.

Kritiserade regeringen

Cintula har bland annat skrivit tre diktsamlingar och två böcker, enl Telegraf. Han är grundare av en litterär klubb och en aktivistgrupp som heter “Against Violence” som säger sig vara emot alla former av våld.

I inlägg har han bland annat kritiserat Fico-regeringen för att inte vidta tillräckligt hårda åtgärder mot spelproblematiken i landet.

”I varje stad eller by finns det en spelautomat där spelare onanerar för pengar som lånats av sin familj och bekanta, det handlar om tiotusentals euro. Vad gör staten åt det?“, han skriver.

Robert Fico fördes till sjukhus efter händelsen. Han har opererats och på torsdagen är hans tillstånd fortfarande allvarligt men stabilt. Slovakiens regering och säkerhetsråd ska hålla ett krismöte idag klockan 11 på grund av brottet.

Lämna ett svar