Det brinner på LKAB i Svappavaara


 • Det brinner vid LKAB i Svappavaara

  9 min

  Clara von Gegerfelt

  En brand har brutit ut vid LKAB i Svappavaara i Kiruna kommun, enligt räddningscentralen Norr om P4 Norrbotten.

  Det brinner med öppna lågor i rökgasreningsverket och det kan finnas gasledningar i närheten av branden, enligt kanalen. Personalen ska ha evakuerats.

Senaste nyheterna

Vad undrar du om presidentvalet i USA?

 • Vänster-KU rapporterar Svantesson: “Hon ljuger”

  Vänsterpartiet KU anmäler finansminister Elisabeth Svantesson (M) för ett uttalande om den nya socialförsäkringskassan.

  – Hon ljuger när hon säger att det inte leder till besparingar, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Ida Gabrielsson. (TT)

  Läs mer här.

 • Läsarfråga: Kan någon annan nomineras?

  Ville demokraterna att den tv-sända debatten inför konventet skulle ha möjlighet att nominera någon annan om han misslyckades?

  Hur troligt är det att Hillary Clinton blir nominerad? Har RFK jr någon chans att bli nominerad (om han vill)?

  Carl

  Svar: 1) Visserligen är det en ovanligt tidig debatt, men båda parter var överens om datumet. Det finns dock en annan planerad till september, efter partikonventet som hölls i juli och augusti. Den debatten kan vara mer avgörande än den här.

  2) Det är extremt osannolikt att Hillary Clinton skulle bli nominerad. Detsamma gäller RFK Jr och för den delen Michelle Obama, som det också spekuleras i ibland.

 • Svenska tonåringar döms för klockrån i Danmark

  Tre svenska ungdomar kom undan med 13 exklusiva klockor under ett rån med en gaspistol och kniv mot en butik i Köpenhamn i november förra året. Nu döms de till fängelse och livstids utvisning tillsammans med en fjärde person som är dansk medborgare.

  Eftersom de erkänt under rättegången får de ett reducerat straff enligt en ny dansk lag. Samtliga är under 18 år och döms till fängelse i mellan ett år och nio månader och fängelse i två och ett halvt år. (TT)

 • Vårdstrejk avbröts – nytt avtal i hamn

  Parterna har kommit överens och sjuksköterskestrejken har avbrutits, rapporterar Sveriges Radio.

  Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) bekräftar att parterna i vårdkonflikten har accepterat medlarnas erbjudande.

  “Det är mycket bra att vi nu har ett nytt avtal på plats och att konflikten inom vården därmed är över. Konflikten har dragit ut på tiden och har satt stora påfrestningar på vården”, säger Ulf Olsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse i ett pressmeddelande.

  Det nya avtalet innebär att förbundet får viss arbetstidsförkortning för sina medlemmar, men inte så mycket som förbundet tidigare krävt. Arbetstidsförkortningen gäller främst de som jobbar natt, enligt SR.

 • Läsarfråga: Vem blir Bidens VP?

  Har Biden tillkännagett sin vicepresidentkandidat? Är det Harris med “automat” eller kan han välja en ny? OM han skulle vinna presidentvalet…

  SVEN VILHELM INGEMAR JIRBY

  Svar: Det är Kamala Harris som gäller. Om du går in kampanjwebbplats du ser att demokraternas “biljett” är densamma som den var 2020, Biden-Harris.

  Det betyder inte att det inte finns några problem kring Harris. Dels är hon, liksom presidenten, inte särskilt populär, dels kommer hon från en delstat – Kalifornien – som demokraterna vinner i november i alla fall. Man kan hävda att partiet därmed inte får någon extra hjälp vid valet av Harris.

  Teoretiskt sett skulle Biden kunna sparka Harris och utse till exempel Gretchen Whitmer från avgörande Michigan istället. Men det skulle orsaka kaos och förvirring som demokraterna vill undvika och inte kommer att hända.

 • USA: Inflationen föll som väntat

  Inflationen i USA sjunker till 2,6 procent i maj, enligt det så kallade PCE-måttet. Det kan jämföras med 2,7 procent i april.

  Ekonomernas snittprognos var en PCE-inflation på 2,6 procent i maj, enligt Bloombergs sammanställning.

  Den underliggande PCE-inflationen i maj var 2,6 procent, jämfört med 2,8 procent i april.

  PCE-inflationen ses av den amerikanska centralbanken, Federal Reserve (Fed), som det viktigaste prishöjningsmåttet när beslut om framtida styrräntor ska fattas.

  Till skillnad från det vanligare KPI-måttet på inflation, som baseras på en varukorg, beräknas PCE-inflationen på vad som faktiskt konsumeras.

 • MSB-chef slutar – blir landshövding

  MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka slutar i förtid – och blir landshövding på Gotland, meddelar regeringen.

  Petri Gornitzka tillträder som guvernör den 1 november, vilket innebär att hon avgår som generaldirektör cirka ett år innan hennes förordnande går ut.

  Charlotte Petri Gornitzka är generaldirektör på Myndigheten för samhällssäkerhet och beredskap (MSB) sedan december 2021. Hon efterträder Anders Flanking som landshövding på Gotland.

 • Läsarfråga: Kan Trump bli president tre gånger?

  Hallå! Om Trump vinner valet i höst kan han då kandidera till omval 2028. Eller är det förbrukat att han redan suttit en mandatperiod?

  Lars Björdal

  Svar: Nej, i så fall kan han inte kandidera 2028. I grundlagens 22:a ändring från 1950-talet står det att ingen får väljas till president mer än två gånger. “Ingen person får väljas till presidentposten mer än två gånger (…)“. Om Trump vinner i november och tillträder den 20 januari 2025 kommer han att få flytta ut från Vita huset den 20 januari 2029.

  Det finns dock några konservativa advokater och republikanska opinionsbildare – som t.ex Den amerikanska konservativa – som driver på att begränsningen av två mandatperioder ska slopas.

  Vissa demokrater oroar sig också för att Trump, om han vinner i år, helt sonika kommer att försöka ignorera eller åsidosätta konstitutionen fyra år från nu. Trump har sig själv sa offentligt han borde få en tredje mandatperiod.

 • VD:s nya uppdrag – H2 Green Steel

  Hon lämnade snabbt jobbet som vd för Stora Enso, hösten 2023. Nu har Annica Bresky fått ett nytt uppdrag, kan hufvudstadsbladet berätta. Handlingar hos Bolagsverket avslöjar att hon har blivit invald i styrelsen för H2 Green Steel.

  “Bolagsstämman beslutade om omval av styrelseledamot Annica Bresky”, står det i dokumentet som hufvudstadsbladet har tagit del av.

  H2 Green Steels mål är att producera fossilfritt stål. Bolaget har tagit in cirka 100 miljarder kronor i finansiering. Annica Bresky har ett förflutet som brukschef för Billerud Korsnäs, vd för Iggesund Paperboard och vd för Stora Enso 2019–2023.

 • Kvinna lockade pojke med handel – åtalad för mord

  En 17-årig pojke sköts till döds på öppen gata i Norrköping i december förra året. Nu har en 20-årig kvinna åtalats för mordet.

  Enligt polisens utredning har kvinnan lurat in pojken på en buss- och spårvagnshållplats i stadsdelen Marielund.

  – Mötet handlade om en produkt som brottsoffret ville köpa, säger polisens utredningsledare Jan Staaf.

  Men pojken fick aldrig köpa några varor utan sköts istället till döds med flera skott.

  Kvinnan är även misstänkt för ett mordförsök i Norrköping i november förra året. Sedan ska hon ha skjutit genom en dörr till en lägenhet där åtta personer befann sig.

  Brotten är kopplade till den våldsamma gängkonflikt som pågått i Norrköping sedan början av 2023.

  Kvinnan nekar till mord och mordförsök.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar