Lönearbete kan vara meningslöst – hufvudstadsbladet


På Ockelbo marknad öppnade Tankecentrum Ockelbo ett “Frihetsmedlingskontor”. En sorts konstinstallation som vill ifrågasätta samhällets stela norm om betalt arbete. Här skriver tankesmedjans Martina Nilsson och Peter Oijens själva om de intressanta samtalen med marknadsbesökarna.

Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.

Tankesmedjan Ockelbos ordförande Martina Nilsson som frihetsförmedlare.  Här väntar hon

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Privat

Värmen svävade runt 30 grader när vi första dagen på marknaden satte upp tältet, möblerade det så officiellt som möjligt, bytte om till kostymbyxor och skjortor och lade formarna i högar. Då öppnade vi Ockelbos första Frihetsbyråkontor.

Vi gjorde det som en del av vårt eget utforskande av vad frihet kan innebära, som ett konstverk och för att utmana besökarnas förutfattade meningar. På lång sikt handlar det om vilket samhälle vi längtar efter.

Det var ingen direkt rusning till tältet. Många tittade förundrat på oss. Skeptisk, nyfiken, lite rädd att vi skulle sälja något till dem. När vår energi var hög frågade vi förbipasserande: “Hur ser din frihetsgrad ut?”. Fredagens pensionärer svarade glatt att det var väldigt högt, de behövde inga stödinsatser i form av tillstånd eller frigivningsplan utan var mest nöjda med livet. De pratade om sina tidigare yrkesliv och vad de gör nu som ger dem mening. Vi påminns om att pensionen är en av vår tids största frihetsreformer (i grunden – vi vet att många idag inte har en tillräckligt stor pension för ett värdigt liv). Det är en möjlighet att blomma ut till något vi längtat efter att göra, oavsett om det är att tälja, resa, studera eller engagera oss politiskt.

Annons

Annons

Martina Nilsson och Peter Oijens mötte marknadsbesökarna med sina tankar om att ifrågasätta dagens system där lönearbete går före meningsfullhet. Martina Nilsson och Peter Oijens mötte marknadsbesökarna med sina tankar om att ifrågasätta dagens system där lönearbete går före meningsfullhet.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Fredrik Björkman

Med lördagen kom anstormningen av marknadsbesökare, precis som vår mer rutinerade granne i langosvagnen förutspådde. Köerna cirklade till matstånden, men hos oss användes inte kölapparna. Däremot utfärdade vi flera frihetstillstånd och diskuterade bland annat frihet som motorcyklist och fastighetsägare i Vietnam och om ekonomisk frihet.

Medan en del kom fram och jublade, var andra upprörda: hur skulle det se ut om fler fick mer frihet från det lönearbetets begränsningar? De skulle ligga i soffan, samhället stannade upp och så småningom gå under. I stort sett motargumenten mot varje frihetsreform tar vi nu för givna (8 timmars arbetsdag, helgdagar). Att det är de meningslösa jobben som är viktigast att minska möttes ibland av de som inte förstod: “Inget jobb är meningslöst!”.

Varför är det provocerande att prata om meningslösa jobb? För att arbete är synonymt med nytta?

Antropologen David Graeber har beskrivit de meningslösa jobben i boken “Bullshit jobs”. En frihetssökande pratade om hur han och kollegor enligt samhällskontraktet låtsas jobba timmarna utan arbetsuppgifter. Men varför är det provocerande att prata om meningslösa jobb? För att arbete är synonymt med nytta? Lönearbete är också att göra rätt för sig själv. Kanske är det därför det är så lätt för pensionärer att kalla sig fria, de känner sig berättigade till det. Om vi ​​ifrågasätter lönearbete som endast användbart i sig självt, faller en pelare i vår kultur. Arbetsmoralen är en internaliserad plikt, som kan kännas svår att gå emot. Det är inte bara av ondska, ibland behöver vi höja oss över vår lättja för att åstadkomma saker tillsammans. Men det är inte bara bra, när lönearbete blir ett mål i sig och inte ett medel för att åstadkomma något annat.

Annons

Annons

En del sökte sig också till kontoret som faktiskt ville ha hjälp i ofrihet. Vi lärde oss om deras hinder och vad de längtade efter. Tillsammans försökte vi hitta vägar framåt. Exempel på aktiviteter vi skrev i befrielseplanerna var: ”Besök systern oftare. Varannan månad”, ”Flytta ut på landet där boendekostnaderna är lägre”. Det var få sökande vi kom så långt med, men det kändes också meningsfullt att de som inte kunde formulera vad de längtade efter och inte blivit tillfrågade eller funderat på tidigare, ändå vågade gå fram och öppna locket lite ( vissa först efter en tid i öltältet).

Folk beskrev en maktlöshet och menade att det inte finns något att göra. Det är en utgångspunkt som vi tror är utbredd.

Arbete kan vara och är ofta meningsfullt. Vi människor drivs i grunden inte av pengar, utan av mening och sammanhang, trots att vi säger motsatsen. Några frågade oss, “vem betalar dig?” och “tror du verkligen att det är möjligt att göra skillnad?”. De beskrev en maktlöshet och menade att det inte finns något att göra. Det är en premiss som vi tror är utbredd, och något som vi vill motverka eftersom det är en självuppfyllande profetia.

Allt börjar med idéer, hur realistiska de än är. Därför är det dags för en bred vänsterrörelse att återigen peka ut en riktning genom modiga visioner. Kanske har vi redan börjat – arbetstidsförkortning står återigen på agendan för (S) och (MP) säger äntligen att en förändrad framtid är något att se fram emot. Det rör på sig och vi hoppas kunna bidra till den rörelsen med idéer som kan tyckas helt galna idag, men som imorgon kommer att vara lika självklara som rätten till semester.

Annons

Martina Nilsson, ordförande Tankesmedjan Ockelbo

Annons

Peter Oijens, styrelseledamot

Läs även vår nyhetsartikel med Tankesmedjan Ockelbo före marknaden: Ansök på Ockelbo marknad för att slippa jobba

Fakta

Tankesmedjan Ockelbo

Tankesmedjan Ockelbo är ett sätt att driva idéarbete och opinion kring samhällsförändringar. Inför valet 2026 planerar tankesmedjan att lansera en djärv framtidsvision – i första hand för Ockelbo kommun. På vägen dit utforskas vad den ska innehålla genom programverksamhet som Frihetsförmedlingen.

Tankesmedjan bildades i höstas. Det drivs i föreningsform med Jädraåsarna Martina Nilsson och Peter Oijens i spetsen.

Läs mer här: www.tankesmedjanockelbo.se

Lämna ett svar