ANNONS: Så vänds otrygga området: Hamna inte i ”projektträsket”


Christian Mariager, fastighetschef på Ikano Bostad.
Christian Mariager, fastighetschef på Ikano Bostad.
Från oordning och brottslighet – till ökad trygghet och nya jobb.

Här är kraftsamlingen som vänder den negativa trenden i Stockholms förorter.

– Det viktiga är att inte hamna i “projektgräsket”. Man behöver göra gemensamma insatser med andra aktörer som finns, säger Christian Mariager, fastighetschef på Ikano Bostad.

EXTERN LÄNK: Så jobbar Ikano Bostad för tryggare bostadsområden

“Ja tack”. Christian Mariager minns responsen när Ikano Bostad sökte regelbundet samarbete med polisen. 2005 förvärvade bostadsbolaget sina första bostäder i Hagsätra, Rågsved och Högdalen. Två år senare ökade beståndet ytterligare och idag förvaltar företaget 3 000 bostäder där. Områdena präglades av otrygghet, kriminalitet och sociala problem – Ikano Bostad ville hitta gemensamma åtgärder mot detta.

e1462365 f8ef 49f4 b13b 5af469808a03.jpeg?interpolation=lanczos none&crop=1.785855h:h;*,*&crop=w:0

– Polisen har förmågan att se vad som behövs för att stävja brott, men samtidigt kan de inte göra allt på egen hand. De ska samarbeta med andra myndigheter och ha partners i det civila samhället. Polisen kan inte utreda brott om ingen pratar med dem, säger Mariager.

Han får medhåll av polisen Jonny Petersson, med över 20 års erfarenhet av arbete i södra Stockholm, varav flera år som närpolischef.

– Då försökte jag involvera fastighetsbolag i brottsbekämpningen. Deras insatser är superviktiga, framför allt kan de få de boende att känna sig trygga. Bara något som att plocka skräp och ha en trevlig miljö gör mycket, säger han och tillägger:

– Polisen har ingen möjlighet att själva vända en brottstrend, det kan man bara göra tillsammans med andra.

Jonny Petersson.
Jonny Petersson.

Både Mariager och Petersson påpekar att samarbetet inte behöver vara mer avancerat än tydliga kontaktytor och regelbunden kommunikation över tid:

– Jag tror på långsiktighet och samarbete, att vara uthållig är avgörande. Detta är inget tidsbegränsat projekt utan något som är en del av vår förvaltningsmodell. Du behöver inte heller leta efter den “perfekta” lösningen, utan göra korrigeringar längs vägen. Det viktiga är att man har en vilja, håller ut och håller ut, säger Mariager och Petersson tillägger:

– Man får räkna med att det blir lite skakigt ibland. Samtidigt orkar man inte hålla på i tre månader och tror att det vänder direkt, det kan ta lång tid beroende på hur stora problemen är.

Enligt honom har samverkan inom Ikano Bostads områden fått konkreta effekter på brottsbekämpningen:

– Även om brottsligheten har mätts på olika sätt genom åren pekar all statistik på en förbättring från 2012 och framåt.

Äktenskapen betonar att samarbete är en bit i ett större pussel. I de drabbade områdena hjälper Ikano Bostad unga att hitta jobb via Ikanoakademin, stödjer läxhjälp, samarbetar med skolor och föreningar:

– Trots en samhällsutveckling med explosioner och skottlossningar ser vi att den upplevda tryggheten i våra områden ökar för varje år, säger Christian Mariager och fortsätter:

– Majoriteten av invånarna är vanliga, hederliga medborgare som går till jobbet varje dag. Det är en väldigt liten grupp som förser de många, och det är där vi tvingas lägga mycket tid och energi.

Kombinationen av “hårda” och “mjuka” insatser går hand i hand, säger Petersson och pekar på det nya uppehållsförbudet:

– Det infördes mot fem kända kriminella i Rågsveds centrum, den öppna narkotikahandeln har helt försvunnit därifrån. Fråga vem du vill, alla kommer att vittna om att det har blivit lugnare.

Mariager skickar ett meddelande till andra områden som kämpar med brott och otrygghet:

– Det går inte att vända en social utveckling på egen hand, ensam är inte starkt i de här sammanhangen. De goda krafterna behöver samlas och samarbeta, för de är fler än krafterna som förstör.

EXTERN LÄNK: Långsiktigt ägande – läs mer om Ikano Bostads modell

Artikeln är framtagen av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar