Tre anhållna för folkrättsbrott i Syrien


  • Tre greps för brott mot internationell rätt i Syrien

    Tre personer har gripits i dag misstänkta för folkrättsbrott i Syrien under 2012. Flera personer har gripits i Tyskland samtidigt, uppger åklagarmyndigheten.

    – Tack vare ett gott samarbete med framför allt Tyskland, Eurojust och Europol har vi nu kunnat häkta de misstänkta, säger kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud, som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

    Senast på lördag klockan 12 ska åklagaren begära de gripna eller släppa dem på fri fot.

Senaste nyheterna

  • Höjda priser på bensin och diesel

    De stora bränslekedjorna höjer priserna på bensin, diesel och biodiesel.

    Riktpriset på 95-oktanig bensin på bemannade stationer höjs med 15 öre till 18,79 kronor per liter. Dieselpriset höjs med 25 öre till 18,74 kronor per liter.

    För biodiesel blir höjningen också 25 öre, vilket ger ett literpris på 21,59 kronor per liter.

    Priserna på etanol och fordonsgas lämnas oförändrade.

    Prisökningarna följer en nedjustering av priserna på måndagen och kommer i spåren av att världsmarknadspriset på råolja på tisdagen stiger över 87 dollar per fat för första gången sedan april.

  • En person gripen för dödsskjutning i Södertälje

    En person är gripen sedan i natt efter dödsskjutningen i Södertälje på tisdagsmorgonen.

    Personen är skäligen misstänkt för medhjälp till mord.

  • Skanska tar miljardorder i USA

    Enligt ett tilläggsavtal ska byggkoncernen Skanska reparera kajplatser vid Norfolk Naval Shipyard i Portsmouth, Virginia, USA. Kontraktet värderas till 97 miljoner dollar, motsvarande en miljard kronor.

    I arbetet ingår att renovera konstruktionsdelar vid entrén till en torrdocka genom att byta ut pålsystem, pålhuvuden, platsgjutna betongelement, betongbalkar och stötdämpande pålsystem, enligt ett pressmeddelande från Skanska.

    Arbetet påbörjas i november och ska enligt Skanska vara klart till sommaren 2027.

  • Härvan av saltade fakturor i Skåne växer

    Suset kring företaget Bravida växer. Nu framgår att installationsgruppen även överfakturerat Malmö stad och har fått betala tillbaka 900 000 kronor till kommunen, rapporterar P4 Malmöhus.

    I våras avslöjades Bravida ha saltade fakturor till Region Skåne, något som enligt en intern rapport pågått i tre år och omfattat totalt 1,5 miljoner kronor.

    I juni meddelade Ekobrottsmyndigheten att tre personer är misstänkta för grovt bedrägeri i fallet. Alla tre nekar till brott.

    Dagens bransch har tidigare rapporterat om hur en särskild manual delats ut för hur anställda ska fuska med fakturor och tidrapportering.

  • AI skulle kunna äta upp Googles klimatmål

    Googles mål att pressa sina utsläpp till noll till 2030 kommer att bli mycket svårt att uppnå – utvecklingen av AI förbrukar mer och mer energi, vilket ökar utsläppen.

    Det framgår av en miljö- och klimatrapport från Alphabet, Googles moderbolag.

    Sedan 2019 har växthusgasutsläppen från verksamheten ökat med 48 procent och sedan 2022 med 13 procent. Det är företagets serverhallar och datacenter, och leverantörskedjor, som ökar energiförbrukningen när AI integreras i företagets produkter och tjänster.

    En annan jätte på området, Microsoft, har tidigare meddelat att deras utsläpp har ökat med 30 procent sedan 2020, till stor del på grund av AI-utvecklingen.

  • Undersökningsinstitut: 99 procent säker på att Labour vinner

    Labour kommer med all sannolikhet att ta över makten i Storbritannien efter torsdagens val.

    Mätinstitutet Survation beräknar chansen för ett effektbyte till 99 procent.

    Efter 14 år med de konservativa toryerna vid rodret ser Labour ut att vinna 484 av underhusets 650 platser, enligt Survation. Tories skulle behöva nöja sig med 64 platser och slåss med de liberala demokraterna om vilket som skulle bli det största oppositionspartiet.

    Survations mätning baseras på cirka 34 500 intervjuer med berättigade brittiska väljare.

  • Så många badplatser saknar defibrillatorer

    Minst 775 av landets kommunala badplatser saknar hjärtstartare, visar en undersökning från Hjärt-Lungfonden.

    Totalt finns det 121 registrerade hjärtstartare vid badplatser enligt Statens hjärt- och lungräddningsråd. Undersökningen visar att endast 17 av landets 290 kommuner har hjärtstartare vid alla badplatser.

    Varje år drabbas cirka 440 personer av drunkningsolyckor, varav cirka hälften dör. Olyckorna med dödlig utgång inträffar i de allra flesta fall under sommarmånaderna.

    “För den som drabbas av hjärtstopp i samband med drunkning är tidig behandling med hjärt- och lungräddning och hjärtstartare det enda sättet att rädda liv. Om en hjärtstartare används inom 3–5 minuter är chansen att överleva för den drabbade upp till 70 procent”, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

  • Hund avlivad mindre hund – ägaren skadad

    En hund har dödat en annan hund i Haninge, söder om Stockholm.

    – Det är två kvinnor med två hundar som möts och sedan uppstår ett slagsmål, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen.

    En hund ska vara en så kallad “kamphund”, som ska ha dödat en mindre hund.

    – Ägaren till brottshunden skadades också, säger Wikdahl.

    Skadornas omfattning är dock oklart.

    Länsstyrelsen ska informeras om händelsen och en skadeanmälan har upprättats.

    – Hundar anses vara föremål i sådana fall.

  • Besked om Trumps straff skjuts upp

    Donald Trump dömdes i maj på alla anklagelser i en rättegång i New York. Den 11 juli skulle påföljden meddelas – men nu har beskedet skjutits upp, rapporterar amerikanska medier.

    Anledningen är beslutet i USA:s högsta domstol som ger Trump immunitet från åtal i vissa fall.

    Domen meddelas nu tidigast den 18 september.

  • Miljöaktivister i Kambodja döms till fängelse

    En domstol i Kambodja har dömt tio miljöaktivister till mellan sex och åtta års fängelse.

    Aktivisterna – som representerar Mother Nature, en av Kambodjas få miljöorganisationer – förnekar anklagelserna om att de konspirerat mot staten och säger att anklagelserna är politiskt motiverade.

    Tre av aktivisterna, inklusive medgrundaren, spanjoren Alejandro Gonzalez-Davidson som deporterades från Kambodja 2015, dömdes till åtta års fängelse för konspiration mot staten och för att ha förolämpat kungen.

    Anklagelserna mot aktivisterna avser händelser under åren 2012–2021, inklusive illegal avverkning och förstörelse av nationella naturresurser. Några av de dömda har också suttit fängslade tidigare.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar