”Chinatown”-författaren Robert Towne är dödc4421249 cfa7 4b0c 8af3 9c98d693ef5f

Towne började sin karriär på 1960-talet och skrev lågbudgetb-filmmanus för indieproducenten Roger Corman. På 70-talet erkändes han som en mästare i sitt hantverk och låg bakom flera av manusen till decenniets mest egensinniga och stilbildande filmer. Till exempel Hal Ashbys “The harsh punishment” (1973) och “Shampoo” (1975). Mest känd är hans manus till Roman Polanskis noirklassiker “Chinatown” (1974), som vann en Oscar för sitt manus.

Towne blev känd i Hollywood som manusdoktor som kunde strukturera och fixa “trasiga” historier. Han kallades bland annat in för Warren Beattys “Bonnie and Clyde” (1967), där han gjorde slutet mörkare och mer pessimistiskt. En attityd som återkom i fler filmer och satte sin prägel på tidsandan under 70-talets “gyllene era” i Hollywood.
Towne hedrades också av Francis Ford Coppola i hans tacktal vid Oscarsgalan, när Coppola fick hjälp av Towne med manuset till “Gudfadern”. Towne hade skrivit den rörande och viktiga scenen mellan Marlon Brando och Al Pacino i trädgården – en scen som inte förekom i Mario Puzos bokutgåva.
Towne regisserade också, även om de filmerna fick mindre uppmärksamhet. Det lesbiska löpardramat “Personal best” hyllades av den ikoniska filmkritikern Pauline Kael som skrev att filmen var “mycket smart och subtil, där äktheten i detaljerna drar in publiken”.
sa Towne själv att ett bra manus “kan läsas som en film som redan finns”.
“Chinatown” nämns ofta som en av världens bästa filmer. En prequel-serie regisserad av David Fincher har köpts av Netflix och avsnitten skrevs av Towne före hans död.
Robert Towne blev 89 år gammal.
Läs mer:
Det är därför du aldrig kan glömma “Chinatown”

Lämna ett svar