Stopp på Malmbanan – igen


  • Stanna till på Malmbanan – igen

    En urspårning på Malmbanan har lett till stillastående i trafiken, rapporterar lokala medier.

    – Det var ett malmtåg och urspårningen skedde under en växlingsrörelse, säger Pär Aronsson, presstalesperson på Trafikverket till NSD.

    Under vintern och våren drabbades gruvlinjen av flera urspårningar som gjorde att trafiken stannade helt. Företaget LKAB har gått med miljardförlust på grund av långvariga stopp på vägen till hamnen i Narvik, Norge.

    Det finns ingen prognos för när trafiken kan vara igång igen denna gång.

Senaste nyheterna

  • Misstänkt jihadistdåd i Mali – många döda

    Mer än 20 personer i Mali har dödats i en misstänkt jihadistattack, enligt lokala myndigheter.

    Mali är en del av den oroliga Sahel-regionen i Afrika där jihadistiskt våld har förekommit i flera år.

    Sedan 2012 har Mali härjats av grupper med kopplingar till terrorrörelserna al-Qaida och IS. (TT)

  • Det orsakade hissolyckan i Sundbyberg

    Skruvkopplingar som skulle hålla ihop lyftmastsektionerna saknades i liften som kraschade till marken i Sundbyberg förra året och där fem personer omkom, skriver Statens haverikommission i sin slutrapport.

    Slutsatsen är att de “kontrollåtgärder som skulle ha fångat upp monteringsfel inte tillämpades och därför upptäcktes inte att skruvförbanden saknades”.

    Olyckan inträffade den 11 december förra året.

  • Tidigare gängledare döms till fängelse

    En före detta gängledare från M-falangen i Malmö smugglade in fem kilo kokain till Sverige för ett kriminellt nätverk. Han lagrade, transporterade och förde drogen vidare.

    Nu döms 41-åringen till sex och ett halvt års fängelse för grov narkotikasmuggling.

    Mannen hade tidigare en ledande position i det tidigare kriminella nätverket M-phalangen, som under många år låg i blodig konflikt med K-falangen i Malmö, med flera våldsdåd som följd.

    41-åringen lämnade Sverige 2015 och greps utanför Barcelona i Spanien i december förra året då han varit internationellt efterlyst. Han fördes sedan till Sverige. Polisen spårade upp honom genom att lyckas knäcka hans alias i den krypterade appen Encrochat.

  • Barnvagn återkallad – risk för skador

    Nu återkallas fler barnvagnar av modellen Twistshake Tour av företaget Twistshake of Sweden AB. Detta då det finns risk för att barnet skadas, meddelar Konsumentverket på sin hemsida.

    Det var i våras som företaget meddelade att några vagnar av modellen återkallades. Efter ytterligare en kontroll har nu säkerhetsbrister upptäckts på fler vagnar.

    Företaget uppmanar personer som har vagnen att sluta använda den. Detta eftersom ramen kan “gå sönder vid användning vilket kan leda till personskada genom att barnet ramlar ur vagnen eller slår i huvudet”.

    Det gäller barnvagnar som har sålts mellan 15 september 2021 och 6 maj 2024 med ett visst ID-nummer.

  • Norska miljarder slår till när laxexporten rasar

    Exporten av fisk och skaldjur från Norge rasade rekordstort, ned med över två miljarder norska kronor till 12,1 miljarder i juni, enligt månadssiffror från Norges sjöfartsråd. Problem med laxodlingar ligger bakom bakslaget.

    Norges Sjømatråd syftar på “biologiska utmaningar” som gjort att produktionsvolymen har minskat och att en större andel exporterats som laxfiléer.

    Norge är idag världens största producent av lax och står för mer än hälften av den globala produktionen av odlad lax. Exporten av fisk och skaldjur är också Norges största exportgren efter gas och olja.

    Under juni uppgick exportvolymen av lax till 93 400 ton, vilket är 4 procent mindre volym än motsvarande månad förra året.

  • Uppgifter om ännu en dödsdömd svensk i Irak

    En tredje svensk man ska ha dömts till döden i Irak, rapporterar Alkompis. Uppgifterna har nått UD men har ännu inte kunnat bekräftas.

    “Om uppgifterna stämmer är det givetvis mycket allvarligt. I så fall kommer vi att agera skyndsamt så att straffet inte verkställs”, skriver UD till TT.

    Mannen som ska dömas till döden genom hängning är misstänkt för narkotikabrott, enligt Alkompis.

    Tidigare har UD bekräftat att två svenska män dömts till döden i ett annat fall. Det handlar om mordet i Bagdad på en före detta högt uppsatt man inom det kriminella nätverket Foxtrot.

    Även en tredje svensk greps för mordet. UD har ännu inte bekräftat påföljden för honom, men enligt Alkomips uppgifter har även han dömts till döden.

  • Sänkt kreditvärdighet för SBB

    Det finansiellt stressade fastighetsbolaget SBB får sitt kreditbetyg sänkt till SD (delvis inställda betalningar) av ratinginstitutet S&P Global.

    Aktien backade med 2,7 procent på en i övrigt positiv Stockholmsbörs efter beskedet.

    S&P Global bedömer att SBB inte kommer att kunna hantera sitt skuldberg utan att effektivt ställa in betalningarna inom sex till tolv månader.

  • Många greps efter protester i Kenya

    Mer än 270 personer i Kenya har gripits efter sammandrabbningar mellan demonstranter och polis på tisdagen, uppger kenyansk polis.

    Protesterna började för två veckor sedan i protest mot en impopulär skattehöjning och skenande levnadskostnader. Trots motståndet röstades höjningen igenom och stora protester bröt ut.

    Militären kallades in för att förstärka polisen och minst 30 personer dog.

    Landets president lovade att dra tillbaka höjningen efter de dödliga demonstrationerna, men protesterna har fortsatt.

  • Tre greps för brott mot internationell rätt i Syrien

    Tre personer har gripits i dag misstänkta för folkrättsbrott i Syrien under 2012. Flera personer har gripits i Tyskland samtidigt, uppger åklagarmyndigheten.

    – Tack vare ett gott samarbete med framför allt Tyskland, Eurojust och Europol har vi nu kunnat häkta de misstänkta, säger kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud, som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

    Senast på lördag klockan 12 ska åklagaren begära de gripna eller släppa dem på fri fot.

  • Höjda priser på bensin och diesel

    De stora bränslekedjorna höjer priserna på bensin, diesel och biodiesel.

    Riktpriset på 95-oktanig bensin på bemannade stationer höjs med 15 öre till 18,79 kronor per liter. Dieselpriset höjs med 25 öre till 18,74 kronor per liter.

    För biodiesel blir höjningen också 25 öre, vilket ger ett literpris på 21,59 kronor per liter.

    Priserna på etanol och fordonsgas lämnas oförändrade.

    Prisökningarna följer en nedjustering av priserna på måndagen och kommer i spåren av att världsmarknadspriset på råolja på tisdagen stiger över 87 dollar per fat för första gången sedan april.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar