Hantverkarna som gjort saltet till en konst


Marks intresse föddes när han i 20-årsåldern serverades traditionell gros sel från Guérande. Sedan dess har han gett ut böcker om salt, grundat varumärket Bitterman Salt Co. och detaljhandelskedjan The Meadow, som säljer hundratals saltsorter. Men Mark är noga med att inte göra den otillgänglig. Tvärtom. Glädjen med salt är dess enkelhet.

– Rostat bröd, bred ut med smör, strö över ett gott havssalt. Det är det bästa som finns.

Moder natur svår att imitera

Ben Jacobsen är en annan saltkändis från Portland. Efter sex år i Skandinavien grundade han Jacobsen Salt Co. 2011, till denna dag ett av få amerikanska märken som handskördar salt från havsvatten.

– Första gången jag upplevde kvalitetssalt var när jag bodde i Köpenhamn. Efter att ha ätit havssalt fanns det ingen återvändo. Det gav en helt ny dimension till maten jag lagade och åt.

Ben tror också att mineralets styrka ligger i dess naturlighet. Som exempel nämner han vad lite havssalt gör med solvarma tomater. Eller med kaffe.

Ben Jacobsen “är besatt” av fleur de sel Foto: Press

Ben Jacobsen berättar att han hela tiden förfinar själva processen.

– Men en sak som aldrig kan förbättras är källan till havsvattnet. Moder natur är svår att imitera. Vi provade 27 olika platser innan vi slog oss ner på Netarts Bay. Här är salthalten högre och det bor miljontals ostron i viken som hjälper till att filtrera vattnet. Resultatet är mjukt och utan beska.

På frågan vilket som är det bästa saltet kommer David Samuelsons svar snabbt.

– Jag är besatt av fleur de sel. Det är små saltflingor som flyter på vattenytan som ett tunt lager is och skördas under sommaren med en sorts sil. Den har en fenomenal smak och konsistens. Små porösa flingor som du kan toppa både mat och desserter med.

Lämna ett svar