Så ska du parkera vid badet för att rädda liv – hufvudstadsbladet


Varje sekund räknas när någon försvinner under vattenytan. Det vet räddningstjänsten – och de känner till mardrömmen som kan vänta på stranden, om felparkerade bilar blockerar vägen.

– Kan vi inte köra hela vägen till slutet äter det upp tid. Tid som borde användas för att rädda liv, säger Hans Nornholm på Gästrike räddningstjänst.

Det är en klassisk syn under varma sommardagar. En överfull badplats med plaskande barn, solande föräldrar – och totalt bilkaos. Parkeringen är full, men det blir bara mer folk. I hundratals meter längs vägen står bilar i spretiga rader bland lupiner och brännässlor.

Komplicerat för barnfamiljer som längtar efter svalka. Direkt farligt om någon måste räddas från att drunkna.

– Vi behöver tre meter breda till våra räddningsfordon. Kan vi inte köra framåt blir det en enorm försening, säger Hans Nornholm på Gästrike Räddnningstjänst.

Hans Nornholm vet hur farligt det kan vara när folk parkerar galet vid stranden. Hans Nornholm vet hur farligt det kan vara när folk parkerar galet vid stranden.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Ebba Pettersson

Annons

Han träffar hufvudstadsbladet vid Malmjärns badplats i Torsåker. Stranden är öde, kanske på grund av vinden. Men Hans har tagit många dopp här och kan intyga att parkeringen ibland går överstyr.

Annons

– Som på många andra badplatser finns det en parkeringsplats en bit bort, man får gå den sista biten. Det brukar bara vara fullt med bilar efter vägen, ibland på båda sidor. Då kan vi bli stoppade och istället för att köra fram måste vi ta ut vår utrustning ur bilen och springa, säger han.

Vid larm om drunkning används räddningsbräda och linor som ska fästas på bland annat badvakterna, personalen som arbetar i vattnet. Det tar tid att springa i sanden med de där sakerna – och det är just tiden som spelar roll.

Uppriktigt sagt kan felparkerade bilar vara skillnaden mellan liv och död vid en drunkning.

Inbäddat innehåll

Problemet med felparkering är förstås inte unikt för Malmjärn.

– Det händer vid alla större badplatser. Böljsand i Skutskär, Sörtutt och Hedåsen i Sandviken, Bönan i Gävle och så vidare, säger Hans Nornholm.

Han nämner också Victoriasjön, stenbrottet i Trödje som inte är en kommunal badplats utan en populär badplats. En tonårspojke drunknade där 2018.

På många badplatser ser det ut så här – det finns en parkering en bit bort, men många parkerar gärna bilen närmare stranden.På många badplatser ser det ut så här – det finns en parkering en bit bort, men många parkerar gärna bilen närmare stranden.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Ebba Pettersson

Hans Nornholm poängterar att alla har ett ansvar att parkera rätt och se till att vägen är framkomlig.

– Om alla tänker på det, och att det är mina anhöriga som kan skada sig, skulle vi komma väldigt långt.

Annons

Annons

Vad ska man göra om felparkerade bilar blockerar vägen?

– Ring polisen. De ansvarar för att hålla ordning. De kan komma ut när tiden tillåter eller så kan kommunen skicka ut någon.

Hans Nornholm poängterar att alla har ett ansvar att parkera rätt och hålla badplatserna säkra. Hans Nornholm poängterar att alla har ett ansvar att parkera rätt och hålla badplatserna säkra.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Ebba Pettersson

Och, påpekar han, om det inte finns någon parkeringsplats kan det faktiskt betyda att det inte finns någon badplats heller.

– Är det fullt så är det fullt. Då kanske man får åka vidare och bada någon annanstans.

Utöver att parkera rätt finns det mycket du som privatperson kan göra om någon tappas bort i vattnet.

– När du har larmat oss kan du själv börja leta efter personen, om det är säkert att göra det. Där det är grunt kan man samla folk och gå ut tillsammans för att söka. Hittar man personen ska man snabbt gå i land och påbörja hjärt- och lungräddning, säger Hans Nornholm.

Livbojar och räddningsbåtar bör inte användas förrän de behövs.  De måste vara på rätt plats om en olycka är framme. Livbojar och räddningsbåtar bör inte användas förrän de behövs.  De måste vara på rätt plats om en olycka är framme.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Ebba Pettersson

När räddningstjänsten väl kommer ut är det viktigt att någon möter upp och pekar ut ungefär var i vattnet personen sågs senast.

– Det kan spara mycket tid om vi inte behöver leta längs en hel strand, säger Hans Nornholm.

Till sist skickar han samtalet till föräldrar som många redan har hört, men som tål att upprepas.

Annons

– Sitt inte och titta på din mobiltelefon. Var försiktig. Barn drunknar snabbt och tyst.

Fakta

Drunkning under 10 år

Så många har drunknat inom Gästrike räddningstjänsts område – det vill säga i kommunerna Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby. Antalet räddningar som klassades som drunkning inom parentes.

  • 2023: 0 dödsolyckor (7 operationer)
  • 2022: 2 dödsolyckor (12 ingrepp)
  • 2021: 0 dödsolyckor (12 ingrepp)
  • 2020: 1 dödsolycka (10 ingrepp)
  • 2019: 2 dödsolyckor (16 ingrepp)
  • 2018: 1 dödsolycka (8 ingrepp)
  • 2017: 2 dödsolyckor (7 ingrepp)
  • 2016: 0 dödsolyckor (13 ingrepp)
  • 2015: 4 dödsolyckor (11 ingrepp)
  • 2014: 1 dödsolycka (3 ingrepp)

Källa: Gästrike räddningstjänst

Vägen i Malmjärn är smal och parkerar man längs den kan det sätta stopp för utryckningsfordon. Vägen i Malmjärn är smal och parkerar man längs den kan det sätta stopp för utryckningsfordon.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Ebba Pettersson

ef5e0e75 c287 4063 a87b db6d74da0d25ef5e0e75 c287 4063 a87b db6d74da0d25

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Ebba Pettersson

Lämna ett svar