Fick inte se pandor: ”Falsk marknadsföring” | Sverige


Freja Larsson, 6, från Västerås fick äntligen åka till Furuviksparken med sina föräldrar i fredags. Att se parkens röda pandor, som familjen sa marknadsfördes som en nyhet, var huvudsyftet med besöket.

– Röda pandor är Frejas favoritdjur, hon har tjatat om Furuvik länge. Men när vi kommer dit finns det inget där, inga djur. Bara en “kommer snart”-skylt. Vi känner oss lurade, säger pappan Daniel Larsson.

– Freja är väldigt besviken, det var därför vi åkte dit. Hon ville inte göra något annat i parken, bara se pandor. Parken använder röda pandor i sin marknadsföring, det är falsk marknadsföring, säger han.

1 338 kr entréavgift

Freja, pappa Daniel och mamma Puy Christensson lämnade Västerås på fredagsmorgonen. Resan tog fyra timmar fram och tillbaka och de betalade 1 338 kr i entré.

– Det hade varit bättre att gå gratis och titta på djuren i Vallby friluftsmuseum hemma i Västerås. Istället för att sitta i en bil två timmar där och två timmar hemma med en besviken dotter, säger Daniel.

Han visar parkkartan där det på nummer 51 finns en bild på en röd panda och texten “röd panda har äntligen flyttat in”. Han säger att samma karta fanns i parkens marknadsföring på nätet så sent som för ett par dagar sedan.

Furuvik förnekar

På Furuviksparken i södra Gästrikland förnekar man att pandorna används i marknadsföring och på kartan som finns ute på hemsidan nu finns inga pandor. Parken har väntat på två röda pandor från Storbritannien sedan 2022 – och säger att saken är fast i byråkratin på grund av Brexit.

– Vi har sagt i intervjuer att vi hoppas få hit röda pandor, men vi har gjort klart att de inte har kommit än. Vi har inte använt pandor i marknadsföringen, de finns inte på hemsidan, säger Annika Troselius, presskontakt på Furuviksparken.

– Kartorna vi har i parken trycks väldigt tidigt. När vi tryckte dem trodde vi kanske ändå att vi skulle hämta pandorna, säger hon.

“Vill göra dem glada”

Hon berättar att det finns röda pandor i Kolmården, som ägs av samma koncern som Furuvik, och att företaget gärna vill “hjälpa” familjen att se pandor där.

– Det är tråkigt att de blivit missnöjda. Självklart vill vi göra dem glada och göra det möjligt för dem att se röda pandor, säger Annika Troselius.

Daniel Larsson är inte helt övertygad av företagets erbjudande.

– Självklart vill vi se pandorna. Men tänk om det händer igen att vi kör i timmar utan att se pandor. Det ska inte marknadsföra något de inte har, det är lögn, säger han.


LÄS MER: Efter kritikstormen – låt oss ta in röda syskonpandas
LÄS MER: Furuvik anser nya schimpanser – kritiseras
LÄS MER: Nya detaljer om apornas sista tid i Furuviksparken

Lämna ett svar