Världens största djurvandring upptäckt i Sydsudan | Världen


Med andra ord, tiden för överraskande upptäckter är inte förbi. Att en sådan enorm mängd stora djur har kunnat förbli okända är högst anmärkningsvärt, men återspeglar det faktum att Sydsudan fortfarande innehåller stora vildmarksområden som ännu inte har drabbats hårt av människor.

Området som inventeras är stort, nästan 123 000 kvadratkilometer, och breder ut sig mellan Nilen och det etiopiska höglandet. Antiloperna vandrar varje år fram och tillbaka mellan platser där de tillbringar torrperioden och platser där de vistas under regn.

Den vanligaste arten är den vitörade kobben vars population har uppskattats till 5,1 miljoner (!) individer. Detta följs av mongallaga gasell (350 000), lyraantilop (300 000) och pronghorn (160 000).

“Fantastisk”

Forskarna, som räknade djuren från luften under april och maj med hjälp av speciella kameror, är själva häpna. Man hade befarat att många av djuren skulle ha dukat under för tjuvjägare.

– Resultatet av inventeringen är inget annat än häpnadsväckande, säger Peter Fearnhead, chef för African Parks, en internationell naturvårdsorganisation som arbetar för att bevara nationalparker och andra områden i Afrika.

David Simpson, en annan av organisationens anställda, tillägger:

– Vi flög först i 30 till 40 minuter och såg ingenting. Jag tänkte: ”Det kanske är över. Kanske har de vilda djuren redan försvunnit”. Men så dök det upp en antilop, två, tre fyra. Sedan dök hundratals upp, och sedan tusentals, sedan tiotusentals och hundratusentals.

Lejon och leoparder

Antalet vandrande antiloper, sex miljoner, är den överlägset största koncentrationen på jorden. I Serengeti och Masai Mara i Tanzania och Kenya finns runt 2,5 miljoner stora däggdjur, vilket många har trott är ett absolut rekord, men nu är Sydsudan nummer ett på listan.

Även om tjuvjägarna har orsakat stora skador på andra arter än de vandrande djuren. Stationära arter som buffel och hästantilop har minskat dramatiskt. Även zebror har blivit sällsynta.

Å andra sidan verkar de stora rovdjuren ha klarat sig bra. Lejon rapporteras vara vanliga, liksom hyenor och leoparder.

Den stora utmaningen blir att bevara så mycket som möjligt av den fantastiska faunan, samtidigt som befolkningens behov tillgodoses.

Lämna ett svar