Guldfeber på landets pantbanker



0c68e5be 85e4 4e54 a228 75abc963f98a

Sedan årsskiftet guldpriset har stigit med runt 21 procent och framför allt – på senare tid har det så kallade spotpriset fluktuerat på rekordnivåer.

Pantbanker som tidigare i år såg ett minskat intresse för att lämna in värdesaker till följd av lägre inflation och lägre räntor ser nu en ny trend: folk tjänar på det höga priset på guld.

För Pantbanken Sverige har utlåningen nått en rekordnivå på 966 miljoner kronor för de första åtta månaderna (876 miljoner kronor 2023).

“Nu ser vi en ökning igen och när guldpriserna stiger är det fler som kommer och lämnar till oss”, säger Pantbanken Sveriges vd Peter Sundström, som också är ordförande i pantbankens branschorganisation.

För landets pantbanker är guld det i särklass viktigaste för verksamheten, och det som kunderna väljer att lämna in i störst utsträckning – främst i form av smycken.

“80-85 procent är guldsmycken som folk lånar av oss. För några år sedan var det mer tekniska varor, guldet är den stora pjäsen med klockor som nummer två”.

En bild som ofta undertecknat är att kunder kommer till pantbanker för att de har ekonomiska problem. Men det finns ytterligare en faktor som är avgörande för många kunder:

– Vi är en pantbank som ger ut lån, men folk kommer också till oss ibland utan att tänka på att hämta eftersom de får ett bra pris för till exempel guld, så vi tjänar naturligtvis på ett högre guldpris, säger Peter Sundström.

Om det höga guldpriset håller i sig eller om det blir en avmattning är förstås den stora frågan. Historiskt sett har dock enligt Peter Sundström inte pantbankernas verksamhet varit särskilt påverkad av en eventuell lågkonjunktur eller högkonjunktur.

“Även i högkonjunktur lånar du av oss, då kanske du bränner lite mer pengar, men när det kommer en ny lön kan du lösa in föremålen, så vi är inte särskilt känsliga för ekonomiska förhållanden”.

Lämna ett svar