WNT Research stoppar rekrytering till fas 2-studie


Hållbar finansiering: “En viktig del av företagets verksamhet”

Roger Johansson, CFO på Ikano Bostad.
Roger Johansson, CFO på Ikano Bostad.
Hållbarhetsrelaterade lån är ytterligare ett viktigt steg i Ikano Bostads långsiktiga satsning på hållbarhet.

– Att det är tydligt integrerat i verksamheten och inte är något “vid sidan” är centralt för oss, säger Roger Johansson, CFO på Ikano Bostad.

Extern länk: Trygghetsföretaget Ikano Bostad

Under 2023 och 2024 tecknade Ikano Bostad hållbarhetsrelaterade lån med SEB och Handelsbanken för totalt 4,2 miljarder kronor.

– Vi har länge haft gröna lån, där man kan få grön finansiering styckevis kopplat till varje fastighet eller projekt med låg energiförbrukning. Det kommer vi att fortsätta med, men med de hållbarhetsrelaterade lånen tar vi steget att få med hela företagets rörelse inom olika hållbarhetsområden, säger Per Löfgren, tillförordnad hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Att minska klimatpåverkan vid nybyggnation är ett av målen kopplat till Ikano Bostads hållbarhetsrelaterade lån.
Att minska klimatpåverkan vid nybyggnation är ett av målen kopplat till Ikano Bostads hållbarhetsrelaterade lån.

Tre centrala nyckelpersoner

För Ikano Bostad är bolagets tre viktigaste hållbarhetsmål nu även kopplade till dessa lån från SEB och Handelsbanken.

– Lånen är kopplade till arbetet med att minska energianvändningen i fastighetsbeståndet, minskat klimatavtryck i nyproduktion och till arbetet med att minska utanförskapet i bostadsområden. Det är tre naturliga hållbarhetsområden för vår verksamhet som vi har fokuserat på under lång tid. Sedan 2014 har bolaget minskat energianvändningen i beståndet med mer än 25 procent, vi har successivt minskat klimatavtrycket i nyproduktion och har i mer än tio år arbetat med insatser för att minska utanförskapet, säger Roger Johansson.

Ikano Akademin är Ikano Bostads initiativ för att hjälpa unga vuxna i utanförskap till arbete och utbildning. Initiativet fyllde tio år tidigare i år.
Ikano Akademin är Ikano Bostads initiativ för att hjälpa unga vuxna i utanförskap till arbete och utbildning. Initiativet fyllde tio år tidigare i år.

Viktig del av verksamheten

Per Löfgren och Roger Johansson konstaterar att hållbarhetsarbetet idag är en viktig del av verksamheten.

– Alla dessa tre områden är väldigt tydligt kopplade till vår verksamhet och vår verksamhet. Att arbeta med klimatfrågan är en affärskritisk fråga. Dessutom är det ofta kostnadsbesparande, till exempel på energisidan när det kommer till fastighetsbeståndet. Och vårt sociala arbete förbättrar boendemiljön i de områden där vi äger fastigheter, säger Per Löfgren.

– Att vi i samarbete med bankerna har arbetat fram en hållbarhetsanknuten lånestruktur där vi får en koppling mellan finansieringen och våra operativa hållbarhetsmål är delvis en bekräftelse för oss, hur vi arbetar och tar oss an de viktiga hållbarhetsfrågorna. samtidigt som länkningen också bidrar till att driva vårt hållbarhetsarbete framåt, säger Roger Johansson.

Extern länk: Läs mer om de hållbarhetsrelaterade lånen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar