Stort ras för jobbannonser ger sökexplosion till företag


Livsviktigt arbete mot missbruk på jobbet när droganvändningen ökar i Sverige

650487fc c869 400f b6ce 4eb32b83244d.jpeg?interpolation=lanczos none&crop=1.777778h:h;*,*&crop=w:0
Nästan en femtedel av Sveriges vuxna befolkning har ett riskbruk av alkohol eller droger.

Att arbetsplatser arbetar proaktivt med problemet kan förebygga olyckor och rädda liv.

– Ju tidigare man upptäcker att en anställd har ett beroendeproblem, desto större chans att få det rätt, säger Pirjo Unnerstad, HR-chef på Ikano Bostad, som är certifierade för sitt proaktiva arbete.

Extern länk: Läs mer om certifieringen här

Alkohol- och drogrelaterade problem på arbetsplatsen är ett växande samhällsproblem. Enligt Folkhälsomyndigheten konsumerar 17 procent av den arbetsföra befolkningen i Sverige alkohol eller droger på ett sätt som ger en klart ökad risk för alkoholrelaterade skador och sjukdomar.

Ikano Bostad är ett av de första företagen i Sverige som certifierats för sitt arbete mot alkohol- och drogrelaterade problem på arbetsplatser. Certifieringen utförs av Ljung & Sjöberg som arbetar med certifieringar, utbildningar, ledningsstöd och vård kring alkohol- och drogproblem på arbetsplatser. Magnus Johansson är key account manager:

– Ikano Bostad jobbar exceptionellt bra med de här frågorna och vårt samarbete ger verkligen resultat. De tar ett helhetsgrepp genom att tillhandahålla fortlöpande utbildning, vara proaktiva och tydligt arbeta för att avdramatisera detta skuldtyngda ämne.

Magnus Johansson är key account manager på Ljung & Sjöberg.
Magnus Johansson är key account manager på Ljung & Sjöberg.

Pirjo Unnerstad, HR-chef på Ikano Bostad, understryker att det proaktiva arbetet handlar om att kombinera affärssinne med mänsklighet:

– Förutom att övergrepp av en anställd riskerar att orsaka olyckor, frånvaro och produktionsbortfall, så ligger det också mänskligt lidande bakom.

Många riskmoment

Ikano Bostads arbete mot alkohol- och drogmissbruk har flera olika ben, bland annat slumpmässiga drogtester som sker både ute på byggarbetsplatserna och på kontoren.

– Vi verkar inom bygg- och fastighetsbranschen där det finns många riskmoment. Det är arbete på hög höjd, maskiner och så vidare. Det får bara inte ske olyckor som är kopplade till alkohol- eller drogmissbruk, säger Pirjo Unnerstad.

– Alla våra arbetsplatser ska vara alkohol- och drogfria och därför testar vi inte bara vår egen personal, utan även entreprenörer som jobbar på våra byggarbetsplatser.

Pirjo Unnerstad, HR-chef på Ikano Bostad.
Pirjo Unnerstad, HR-chef på Ikano Bostad.

Pirjo Unnerstad lyfter fram mod som en avgörande aspekt för att kunna hjälpa de som behöver hjälp:

– Det behövs modiga chefer och kollegor som vågar fråga sina medarbetare vad som är fel. Det kan innebära att vi som företag får möjlighet att komma in tidigt i processen och kan hjälpa till med behandling och annat.

Regelbundna utbildningar

För att hjälpa chefer och medarbetare hålls regelbundet olika typer av utbildningar för Ikano Bostads personal via samarbetspartnern Ljung & Sjöberg. Det handlar dels om att lära ut vilka symtom och beteenden man ska vara uppmärksam på, och hur man tar upp frågan med sin medarbetare.

– Ibland kan det vara svårt att veta vad som är vad. Symptomen på till exempel utmattningssyndrom och missbruk är ganska lika, säger Pirjo Unnerstad och fortsätter:

– Det är också viktigt att lära ut att det inte handlar om att skvallra om någon om man agerar. Det handlar om att bry sig.

Ökat droganvändning

Något som ökar i Sverige är narkotikaanvändningen, vilket bekräftas av de stickprov som görs på arbetsplatser runt om i landet. Enligt Karolinska universitetslaboratoriet innehöll ungefär vart tjugonde prov som skickades in från svenska arbetsplatser 2023 någon form av drog. Det är en ökning med över 100 procent sedan 2010.

Magnus Johansson på Ljung & Sjöberg:

– Numera är det mycket vanligare att det handlar om blandade missbruk med både alkohol och droger när människor fastnar i beroendeproblematik. Sammantaget kan man konstatera att det skett en tydlig attitydförändring under det senaste decenniet. Droger var inte accepterade förr, men det är på ett helt annat sätt idag, inte minst bland unga.

Han säger att stickprov på arbetsplatser är ett kraftfullt verktyg.

– Det första året är i snitt runt fem procent av testerna positiva. Till år två har det ofta halverats och efter ett antal år är antalet nere på noll.

Magnus Johansson rekommenderar att man som arbetsgivare följer Ikano Bostads exempel och kombinerar tester med proaktivt arbete.

– Det handlar om att ta ett socialt ansvar samtidigt som man tar ansvar för sina anställda och för företaget.

Extern länk: Läs mer om Ikano Bostads arbete för en god arbetsmiljö

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar