Ett nedläggande förödande för transporternas omställning



7e84be99 2149 4bf0 80a4 20ddb97925af

“Sverige har en enorm potential i klimatförändringarna”, förklarar statsminister Ulf Kristersson i årets regeringsuttalande. Den potentialen ser vi varje dag från norr till söder, i etablerade storföretag och ännu okända uppkomlingar, i forskningen, i kommunernas och regionernas arbete och i den ideella sektorn. Men vägen till framgång kan vara krokig och det behövs en samlad och genomtänkt strategi för att kostnadseffektivt och systematiskt realisera den potential som statsministern lyfter fram.

“Sverige har visat att det går att minska utsläppen med mer än en tredjedel samtidigt som ekonomin fördubblas. Det gör oss till en förebild för andra länder inom klimatområdet”, heter det vidare i regeringsutlåtandet. Att omställningen har kombinerats med ökad välfärd är centralt för Sveriges relevans – det är dessa erfarenheter som resten av världen vill lära sig av och som stärker svenska varumärken i den globala konkurrensen.

En lönsam och inspirerande omställning är Fossilfritt Sveriges signum. Sedan satsningen lanserades 2015 har de varit en formidabel kraft för att påskynda, stärka och fokusera Sveriges omvandling och fungerat som en konstruktiv ledstjärna både mot näringslivet och mot regering och statliga myndigheter. Det har skett med ett brett partipolitiskt stöd och skapat ett enormt engagemang och driv i nästan alla grenar av näringslivet – men arbetet är långt ifrån avslutat och det vore både en olycklig signal och en destruktiv fartförlust att stoppa arbetet vid bl.a. årsskiftet. Fem viktiga exempel på processer som bör fortsätta är:

Resvägar av och för 22 branscher, som visar hur de kan stärka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria. Flera uppdateras nu, senast för återvinning, flyg, gasindustrin och kemisk sektor. Men de behöver fortfarande uppdateras och kopplas till politiska processer både nationellt och regionalt.

Strategier. Färdplanerna stämmer inte överens om de alla ska implementeras samtidigt, eller om alla förlitar sig på samma lösning. Därför är det centralt för de sektorsövergripande strategier som nu utvecklas, och som svarar “hur hänger allt ihop?”

Utmaningar har lanserats för att ge alla företag och andra organisationer möjlighet att ta konkreta steg för att minska klimatpåverkan i sin verksamhet, som exempelvis tjänstebilsutmaningen som redan idag omfattar 18 880 bilar och som gör Sverige till en föregångare och förebild för EU-kommissionens initiativet “grön flotta”.

Konstruktiva förslag. Det fossilfria Sverige har kontinuerligt, konsekvent och med ett brett utbud av avsändare bistått politiken med konstruktiva förslag på hur klimatmålen kan nås och åtagandena uppfyllas. Detta är särskilt betydelsefullt när EU:s krav på oss som medlemsland nu innebär svåra val, inte minst när det gäller utformningen av styrmedel.

Internationell synlighet. Vid FN:s klimattoppmöten och i svenska exportsatsningar runt om i världen har Fossilfritt Sverige varit en viktig del i att säkra Sveriges plats på kartan över ledande i klimatomställningen, som blir allt svårare i takt med att konkurrensen ökar.

Som ett litet land är vår chans till relevans inom klimatområdet att gå före och visa vägen för andra. Det ger oss jobb och miljarder i export, skapar intäkter till statskassan och bidrar på så sätt till bättre förutsättningar att bekämpa gängkriminalitet, förbättra skolor och säkra vår ålderdom. Detta är utgångspunkten för de företag vi representerar och vi ser fram emot att regeringen ger Fossilfritt Sverige ett utökat mandat att påskynda företagens klimatförändringar.

Mattias Goldmann, VD 2030-sekretariatet
Nina Ekelund, generalsekreterare Haga initiativ
Ingmar Rentzhog, grundare, We Don’t Have Time
Johan Falk, VD, Exponential Roadmap

Lämna ett svar