Journalist: Blev sparkad i huvudet på Palestinademonstration | Sverige


Arkivbild. Pro-palestinska demonstranter på Gustav Adolfs Torg i Göteborg i höstas.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅ

Det var på söndagseftermiddagen som en demonstration för Palestina och Libanon ägde rum i centrala Göteborg.

En frilansjournalist fanns på plats för att filma och fotografera på uppdrag av den SD-baserade Youtubekanalen Riks. Han säger att han har bevakat de pro-palestinska demonstrationerna i Göteborg sedan de började för ett år sedan, att han blivit “välkänd i dessa kretsar” och att han “inte är önskvärd”.

– Jag får alltid sådant material som aldrig finns med i någon annan mediekanal och det är inte uppskattat, säger journalisten.

Journalisten: “Fick sparken”

På söndagen upplevde han till en början demonstrationen som lugn, men när tåget sedan tågade från Gustav Adolfs torg mot Kungsportsplatsen “blev det kaos”, enligt journalisten. Han berättar att deltagare i demonstrationståget kom nära honom, försökte sparka honom och dra ner honom från en bänk han stod på.

Journalisten tog sig då till en byggnad alldeles intill, och berättar att han där plötsligt fick ett hårt slag mot höger sida av ansiktet.

– Först trodde jag att det var ett slag, men det var tydligen en karatespark. Det säger vittnen som har sett videor från en annan vinkel.

Journalisten berättar att han efteråt fick tillbringa tre timmar på akuten och att näsan är skadad.

Polisen har inlett en förundersökning

Journalisten själv filmade också och delar av materialet har publicerats på Riks. Han har även polisanmält grov misshandel.

Polisen uppger att en anmälan om misshandel vid Kungsportsplatsen har kommit in i samband med demonstrationen.

– Vi har ingen som är gripen och ingen misstänkt heller, säger August Brandt, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Nu hålls ett förhör och samtidigt pågår annan bevisinsamling.

Enligt Riksjournalisten har han “vart inblandad i liknande situationer tidigare” i samband med Palestina-demonstrationer, då han uppger att han bland annat blivit omringad och fått utrustning förstörd, men han har då valt att inte anmäla det till polisen för att det känns “onyttigt”.

– Men i söndags tyckte jag att det räckte. Det är inte så man ska jobba.

Lämna ett svar