Oroande att antifackliga krafter vinner mark – hufvudstadsbladet


Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.

Över 150 år har gått sedan arbetarrörelsen världen över förstod att vår rörelse behövde vila på en socialistisk och demokratisk grund.
Våra föregångare sålde sin arbetskraft på en marknad där rätten till fri förening inte var självklar, där arbetare ofta hotades, förföljdes, svartlistades och åtalades för att de vågade drömma om ett jämställt och fritt samhälle.

Trots hoten och motståndet vann de rätten att organisera sig och sedan dess har generationer av arbetare tagit över kampen för jämlikhet och demokrati.

Vi arbetare i dag måste hela tiden påminna oss själva och varandra om att demokrati och rätten till förening inte är något vi fått av en snäll välgörare.
Det blir tydligt när vi blickar ut över världen, där allt fler auktoritära och fackliga krafter vinner mark.
Vi står inför en oroande verklighet där arbetarnas och fackföreningarnas rättigheter attackeras och ifrågasätts av både näringslivet och makthavarna.

Annons

Annons

I Australien har regeringen antagit en ny lag som ger regeringsrepresentanter makten att tvångsadministrera och beslagta tillgångarna i vårt systerförbund CFMEU, i denna lagstiftning får makthavarna också rätten att avskeda förtroendevalda från facket och åtala arbetare som fortsätter att engagera sig i det.

I flertalet länder utsätts fackliga aktivister för fysiskt våld, i värsta fall mord.
Strejkrätten har begränsats och ifrågasätts över hela världen, till exempel i Finland.
Men det är inte bara utanför Sveriges gränser som rätten till fria fackföreningar ifrågasätts.

dc699e7c 8ce4 4223 8c90 5ee2c6702dc0

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Johan Nilsson/TT

Efter avtalsrörelsen 2023 och Teslas ovilja att följa den svenska modellen, debatterade Svenskt Näringsliv tillsammans med flera partier i regeringen fackets rätt att vidta sympatiåtgärder vid strejker och blockader.
Vår solidariska rätt att stödja fackföreningarna med samhällsstödjande yrken som inte kan ta ut sina medlemmar i strejk.

När makthavare och den ekonomiska eliten arbetar för att inskränka våra fackliga rättigheter är det inte bara ett hot mot enskilda arbetare, det är ett hot mot vår demokrati och frihet.
Det är genom fackföreningar som vi arbetare historiskt format och fortsätter att forma det samhälle vi vill ha. Tillsammans, över federala och nationella gränser.

Annons

I solidaritet runt om i världen bygger vi en rörelse som utmanar ojämlikhet.
Vi säkerställer en framtid där alla arbetstagare har rätt att leva ett värdigt liv, där rätten att organisera sig i ett fackförbund inte ifrågasätts eller kriminaliseras.
I solidaritet över hela världen, för frihet, jämlikhet och demokrati.

Byggnads GävleDala, regionfullmäktige genom Lotta Jepsen Sjölander, vice ordförande

Lämna ett svar