Mäklare dömd för fridskränkning – förlorar licensen | Sverige


Mäklaren förlorar sin licens efter att ha dömts för grov kränkning av kvinnors integritet och grov fridskränkning.

Foto: HEMNET

Det var i våras som hovrätten dömde mannen, som sedan flera år verksam som mäklare i Stockholms län, för flera brott:

Grov kränkning av freden och grov kränkning av kvinnors integritet under perioden februari 2022–oktober 2023, fem fall av barnfridskränkningar och olaga hot.

Brott mot fred

■ Den som begår vissa typer av brott mot en anhörig eller tidigare anhörig kan dömas för grov fridskränkning eller grov kränkning av kvinnors integritet.

■ De brott som kan ingå är brott mot liv och hälsa, brott mot frihet och frid, förtal och grovt förtal, sexualbrott, skadegörelse och brott mot kontaktförbud.

Han hade bland annat upprepade gånger misshandlat sin fru, spottat på henne och kallat henne nedsättande ord – även inför barnen.

Straffet blev fängelse i ett år och sex månader. Dessutom ska han betala ett skadestånd på cirka 260 000 kronor till familjen.

Dömd – förlora körkortet

Nu upphävs även mannens mäklarregistrering.

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) skriver i sitt beslut att mäklarens brott inte har en direkt koppling till hans yrke, men att han har “visat grov hänsynslöshet mot anhöriga” – också vid upprepade tillfällen, mot flera personer och under lång tid. – och att han därför inte uppfyller kravet på “skälighet och lämplighet”.

FMI hänvisar till att Högsta förvaltningsdomstolen tidigare kommit fram till att det var rätt att återkalla tillståndet för en mäklare som gjort sig skyldig till bland annat hemfridsintrång och ofredande.

Så svarar mäklaren

Mäklaren säger själv, enligt FMI, att han “tar fullt ansvar” och “beklagar djupt sina misstag”. Han uppger för myndigheten att han har sökt hjälp och att han förstår att brotten påverkar hans professionella trovärdighet, men säger att hans “privatliv aldrig har påverkat hans yrkesutövning som fastighetsmäklare” och att han alltid varit professionell.

Under rättegången nekade mannen till brott, men tingsrätten ansåg att han inte var särskilt trovärdig.

Mäklarlicenser återkallade

Hittills i år har 22 anmälningar återkallats.

Förra året återkallades totalt 30 registreringar, 2022 var det 16 och 2021 återkallades 8 registreringar.

Lämna ett svar