S tvärvänder – säger ja till anonyma vittnen i domstol | Sverige


Teresa Carvalho säger att Socialdemokraterna byter sida i frågan om anonyma vittnen.

Foto: LISA MATTISSON

Magdalena Andersson och Socialdemokraterna har anslutit sig till Tidöpartierna i rättspolitiken.

Foto: SVEN LINDWALL

Teresa Carvalho, 40, ledde S-gruppen med fokus på att knäcka gängen. Gruppen har bland annat föreslagit att unga på flykt ska märkas med poäng dygnet runt och tvingas bära fotboja.

Foto: LISA MATTISSON

Socialdemokraterna har anslutit sig till Tidöpartierna i rättspolitiken. Partiet framhåller vikten av kraftfulla åtgärder för att hindra unga från att dras in på en kriminell väg och vill bland annat se en Rico-lagstiftning, en sorts maffialag med amerikansk förebild, för att komma åt gängledarna på bästa.

Artikeln i korthet

Socialdemokraterna gör en total översyn av frågan om anonyma vittnen i rätten – ett förslag som de tidigare uteslutit.

Enligt Teresa Carvalho, rättspolitisk talesperson, innebär samhällsutvecklingen att man måste våga prova nya metoder.

Den svenska riksdagsgruppen beslutade på tisdagseftermiddagen att rösta ja till regeringen och SD:s förslag.

Enligt en tidigare recension av DN har S röstat som regering i de flesta frågor som rör brott och migration. Att partiet står SD, M, KD och L nära i juridiska frågor blev också tydligt i söndagens debatt i Agenda, då partiledaren Magdalena Andersson ofta höll med sina motståndare till höger.

Men i vissa frågor har S fortsatt att ha en annan uppfattning – fram till nu.

Rösta ja

Partiets riksdagsgrupp beslutade vid ett möte på tisdagseftermiddagen att helt ändra och nu säga ja till regeringens förslag om anonyma vittnen i domstolar – något som tidigare varit starkt kritiskt till. Och därmed finns en stark majoritet för förslaget.

Enligt Teresa Carvalho, som företräder S i frågor som rör brott och straff, har regeringen åtgärdat de invändningar som S och bland annat Lagrådet tidigare haft på ett sätt som gör att S nu kan säga ja.

Ardalan Shekarabi fick nyligen byta ansvarsområde, han är nu talesperson för arbetsmarknadspolitiken. Den rollen innehades av Teresa Carvalho, som tog över efter honom som rättspolitisk talesperson. Magdalena Andersson presenterade förändringen.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅ

Teresa Carvalho har ofta stått bredvid partiledaren Magdalena Andersson. Här på Järvaveckan i sommar.

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅ

Socialdemokraterna har stått Tidöpartierna nära i frågor som rör brott och straff.

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

– Vi är beredda att göra det som krävs, så länge det är lagligt och korrekt. Vi bedömer att med de justeringar som har gjorts väger skälen för att tacka ja tyngre än att säga nej, säger hon.

Socialdemokraterna kommer också att lägga en följdmotion i samband med omröstningen i riksdagen, enligt Carvalho.

– Vi kommer dels att föreslå ett starkare vittnesskydd, men också att vi vill att lagen om anonyma vittnen ska utvärderas efter en tid.

200 procents ökning

Att Teresa Carvalho nyligen tog över de juridiska frågorna från ex-minister Ardalan Shekarabi har fått många i S att förvänta sig att partiet kommer att tona ner konflikten med Tidö-partierna på rättsområdet.

Internt har Shekarabi enligt hufvudstadsbladets källor ansetts ha för hög ton i en situation där svenska folket efterlyser åtgärder för att stoppa skjutningar och explosioner. Han har bland annat kallat åtgärder som anonyma vittnen “i bästa fall ineffektiva, i värsta fall kontraproduktiva”.

Carvalho har i sin tur setts som mer öppen för att pröva alla förslag som kan tänkas ge effekt – även om de är “hårda” och kan komma i konflikt med tidigare S-politik. Att hon inte satt i den förra S-regeringen, och därmed inte formellt kan klandras för dess arbete, ses också som ett plus, enligt källorna.

Teresa Carvalho menar dock att det är samhällsutvecklingen som förklarar partiets allt hårdare linje.

– Vi har fler och fler små barn och unga som dödar och dödas. Bara i år har vi haft en 200-procentig ökning av antalet barn inblandade i mordfall. Vi är i en situation där vi måste göra mycket mer, säger hon.

Anonyma vittnen

Regeringen har lagt fram ett förslag om anonyma vittnen till riksdagen. Förslaget är att det i undantagsfall, främst i ärenden kopplade till gängkriminalitet, ska vara möjligt att vittna anonymt.

Lagrådet har tidigare kritiserat förslaget och menat att mervärdet av åtgärden skulle bli “mycket begränsat” och ge domstolarna ett dåligt underlag i rättegångar. Domstolsverket och Justitieombudsmannen har också varit skeptiska till förslaget.

Efter kritiken har förslaget delvis omarbetats, har justitieminister Gunnar Strömmer (M) tidigare sagt. Det handlar bland annat om den tilltalades möjligheter att ta del av bevisning.

Regeringen vill att den nya åtgärden träder i kraft den första januari nästa år.

Lämna ett svar