USA hotar dra in militärt stöd till Israel


FN varnade på tisdagen att de nuvarande restriktionerna för nödhjälp till Gaza är de mest omfattande sedan kriget mellan Israel och Hamas började. Enligt FN:s barnrättsorgan Unicef ​​har inga lastbilar med hjälp fått komma in under flera dagar den senaste veckan.

Svårigheterna att få in nödhjälp till Gaza har nu fått USA:s regering att kräva åtgärder från Israel, uppger flera internationella medier.

I ett brev från USA:s utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin uppmanas Israel att förbättra den humanitära situationen inom 30 dagar – annars finns risken att militärt stöd från USA påverkas. Brevet är adresserat till de israeliska ministrarna Yoav Gallant och Ron Dermer.

Kräver bland annat USA:s regering att minst 350 lastbilar med bistånd bör släppas in i Gaza dagligen. Bland punkterna i brevet finns också krav på att hjälporganisationer ska ha kontinuerlig tillgång till norra Gaza.

James Elder, som är talesperson på Unicef, konstaterar att det just nu finns ett “desperat behov” av att öka mängden nödhjälp till Gaza.

“Augusti var den månad då den minsta mängden humanitärt bistånd kom in på Gazaremsan på en hel månad sedan kriget bröt ut. Vi ser nu vad som förmodligen är de värsta restriktionerna vi har sett på akut humanitärt bistånd, någonsin”, säger han.

De senaste veckorna har Israel intensifierat sina militära operationer i norra Gaza. Enligt Unicef ​​har ingen nödhjälp i form av mat kommit in i den delen av Gaza under oktober månad.

“Dag efter dag blir situationen för barnen värre”, säger James Elder.

Lämna ett svar