Svenska pensionssystemet är sämst i Norden


Innovatörer vill ge solen en större plats i energimixen

16a96cbe d779 4abd 86bc 33635158acdf.jpeg?interpolation=lanczos none&crop=1.777778h:h;*,*&crop=w:0
Varför bygger vi inte stora solcellsparker längs kraftledningsgatorna?

Den frågan satte ett litet frö som växte snabbt. Idag utvecklar Sunstreet Energy storskaliga solcellsparker i hela Sverige. Målet är att bygga anläggningar för sju miljarder kronor år 2030 – något som inte skulle vara möjligt utan Svea Bank.

EXTERN LÄNK: Svea Bank – en affärspartner för dig med visioner

På bara några år har Sunstreet Energy tagit plats som en viktig aktör i arbetet med att lösa den rådande energisituationen. Företaget grundades i januari 2022 och har sedan dess arbetat hårt för att lägga grunden för företagets affärsidé – att bygga, äga och förvalta storskaliga solcellsparker på mark som inte är produktiv, såsom kraftledningsgator, soptippar, barkborre -skadade skogar och vattenskadade åkrar.

Idag bidrar Sunstreets storskaliga infrastruktursatsning till att främja solenergi och implementering av energilagring i landets energisystem. Bolaget har nu sex pågående projekt som tillsammans kommer att omsätta 100 miljoner kronor på årsbasis.

– Sverige behöver snabbt öka sin energiproduktion och solel är den energislag som går att bygga ut snabbast. Det är också en av de mest långsiktigt lönsamma energiformerna. Själva räknar vi med att få svarta siffror på sista raden redan 2025, säger Christian Tapper, vd för Sunstreet Energy.

Unik affärsidé

Christian Tapper har arbetat med förnybar energi sedan 2011 och var en av grundarna till solenergi- och energilagringsföretaget Kraftpojkarna som såldes vidare till OKQ8 2019. Han har med andra ord en gedigen erfarenhet inom branschen.

Så när han fick frågan “Varför bygger vi inte stora solcellsparker längs kraftledningsgatorna?” från Lars Ahlberg insåg han snart att det var en väldigt bra idé.

– Det fanns inte så många stora solcellsparker då och vi såg hur behovet av energi ökade stadigt

Prognosen är att vi ska fördubbla vår energiförbrukning till 2050 och det gör att solenergi kommer att bli ett viktigt och lönsamt komplement till andra energisatsningar, säger Christian Tapper.

– Vår affärsidé – att bygga ut ett solcellsparknät längs de svenska kraftledningsgatorna och på annan obrukbar mark – är unik och gör att vi kan bidra starkt till den tillväxten. Våra flexibla system gör det möjligt att bygga även på svårare och kuperad mark.

Äger hela processen

Sunstreet Energy ser också fördelarna med att själva bygga anläggningar samt att äga och förvalta dem. Deras koncept omfattar alla led, från markidentifiering, tillstånd och planering till byggnation, anslutning och driftsättning och slutligen förvaltning, underhåll och demontering.

– Vi äger hela processen, vilket är ovanligt. Men vi har en organisation med erfarna medarbetare som förstår alla delmoment. Det gör att vi kan bygga ut solkraft i snabbare takt och med god lönsamhet, säger Christian Tapper.

– Vår ambition är att bygga anläggningar för mellan 150 och 200 miljoner bara i år och för ytterligare en halv miljard nästa år. Idag står solenergi för knappt två procent av Sveriges energiproduktion, men jag skulle tro att andelen kommer att ligga på runt 15 procent redan 2040. Vi vill vara med och driva på den utvecklingen.

För att en solcellspark ska kunna byggas med god lönsamhet är det också viktigt att det finns en anslutningspunkt i nära anslutning till anläggningen.

– Därför ser vi alltid till att markytan är lämplig för solenergi. Storleken på anslutningspunkten avgör hur stor park vi kan bygga. Genom att bygga där elen förbrukas bidrar vi också till en decentraliserad produktion med stark lokal förankring och större riskspridning.

Bank som ser ambitionen

De höga ambitionerna och den aggressiva tillväxten kräver naturligtvis också kapital.

– Det kan vi till stor del tacka Svea Bank för. De ger oss inte bara lån till våra olika projekt, utan har också investerat i företaget. Till skillnad från många andra banker lyssnar de och ser oss som individer. De tittar på vad vi vill uppnå, inte bara resultaträkningen och balansräkningen. Vi är seniorer med gedigen erfarenhet som vet vad vi gör. Det ser de och de tror på vår idé, säger Christian Tapper.

EXTERN LÄNK: Var med och skapa framtidens hållbara affärsmodeller

Artikeln är framtagen av Brand Studio i samarbete med Svea Bank och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar