Trumps egen minister varnar: Ta hans hot på allvar | Världen


Det har pratats om Donald Trumps extrema uttalanden på Fox News i helgen. I en intervju med Maria Bartiromo sa han att “fienden på insidan” är farligare än utländska motståndare som Kina och Ryssland.

Han hotade också att sätta in nationalgardet eller armén mot denna fiende på insidan om oroligheter skulle uppstå.

– Det finns några riktigt dåliga människor, sjuka människor, dårar från den radikala vänstern. Det skulle kunna hanteras mycket enkelt av nationalgardet eller, om nödvändigt, av militären, sa Trump, som också pekade ut demokraten Adam Schiff, en ledamot av representanthuset som kandiderar till senaten, som någon han anser vara fienden. på insidan.

I en intervju med CNN:s Kaitlan Collins säger Mark Esper, som var försvarsminister under Trump, att Trumps hot om att använda soldater mot amerikanska medborgare måste tas på allvar.

– Han har pratat om en andra mandatperiod som ska handla om revansch, så ja, vi måste ta det på allvar.

– Jag har levt med det. Jag såg sommaren 2020 hur Trump och omgivningen ville sätta in nationalgardet i städer som Chicago, Portland och Seattle, säger Esper och syftar på oroligheterna efter mordet på George Floyd.

– Det fanns en period då han ville sätta in den reguljära armén.

Omge dig med ja-sägare

Esper påpekar dock att det i de flesta fall skulle vara olagligt att använda militär i den typen av situationer, om man inte lyckades aktivera den så kallade “upprorshandlingen”, en annan lag för att slå ned uppror.

– Men hans instinkt säger åt honom att använda militären i sådana situationer.

Espers stora oro är att Trump kommer att omge sig med ja-sägare på ett helt annat sätt den här gången om han blir omvald.

– Jag tror att han lärde sig att nyckeln är att ha människor omkring sig som gör vad man vill, som inte opponerar sig, som möter det man vill införa.


LÄS MER: Det amerikanska presidentvalet 2024 – allt du behöver veta om det ödesdigra valet

Lämna ett svar