Ukraina: Nordkorea strider för Ryssland | Världen


Putin och Kim Jong-Un under den ryske presidentens besök i Nordkorea.

Foto: GAVRIIL GRIGOROV / AP TT NYHETSBYRÅ

USA:s president Joe Biden.

Foto: AA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS

Rapporterna om hur diktaturen i Nordkorea stöder Ryssland har kommit från både Ukraina och Sydkorea under lång tid.

Nu verkar samarbetet mellan länderna ha fördjupats.

– Vi ser en ökande allians mellan Ryssland och regimer som Nordkorea, sa Ukrainas president Volodymyr Zelensky i helgen.

I sitt kvällstal på söndagen varnade Zelenskij för att Nordkorea skickar militär personal till Ryssland.

– Det här handlar inte längre bara om att leverera vapen. Det handlar faktiskt om att överföra människor från Nordkorea till de ockuperande militära styrkorna, sa Zelenskyy.

I ukrainska medier har det med hänvisning till anonyma underrättelsekällor rapporterats att Ryssland förbereder en bataljon med bland annat nordkoreanska soldater som ska sättas in i den ryska Kursk-regionen där styrkor från Ukraina bedriver en offensiv.

Uppgifterna kunde inte bekräftas av andra källor.

Oroar den amerikanska regeringen

Det har också förekommit uppgifter om att nordkoreanska soldater fanns bland de döda, men att det är osäkert om det rörde sig om soldater eller andra typer av militär personal som tekniker.

Utvecklingen, och de hittills obekräftade rapporterna, oroar den amerikanska regeringen, rapporterar Reuters.

Enligt Sean Savett, talesman för Vita husets nationella säkerhetsråd, vittnar samarbetet om att det inte bara är Ukraina som har svårt att rekrytera soldater.

Sydkorea har också uttryckt oro eftersom deras granne i norr hade skaffat sig stridserfarenhet och krigsträning genom att hjälpa Ryssland.

– För Nordkorea, som har försett Ryssland med ammunition och robotar, är det viktigt att lära sig hantera olika vapen och skaffa sig stridserfarenhet, säger Lim Eul-chul, professor vid Institutet för Far Eastern Studies i Seoul, till AFP-nyheterna. byrå.

Tidigare har utländska medborgare kämpat för båda sidor i kriget, men om de ukrainska och sydkoreanska rapporterna stämmer är det första gången ett land går in och stöttar med uniformerad personal.

Ryssland och Nordkorea har inte kommenterat uppgifterna.

Lämna ett svar