Långt mellan krav och utfall i tyska löneavtal


Så kan tillverkningsindustrin sänka elkostnaderna – och öka hållbarheten

Mats Svensson, teknisk produktchef på GA Lindberg Chemtech. Med en automatisk och påfyllningsbar smörjpatron doseras fett och smörjmedel optimalt.
Mats Svensson, teknisk produktchef på GA Lindberg Chemtech. Med en automatisk och påfyllningsbar smörjpatron doseras fett och smörjmedel optimalt.
Med rätt smörjmedel i maskinerna minskar friktionen – och därmed energiförbrukningen och slitaget. Det sänker kostnaderna – och gör det möjligt att möta framtida stigande elpriser.

– Vi har energibesparande smörjmedel med en dokumenterad minskning på upp till sex procent, säger Mats Svensson, teknisk produktchef på GA Lindberg Chemtech.

I takt med samhällets pågående elektrifiering förväntas efterfrågan på el öka dramatiskt de kommande åren. Eftersom elproduktionen med största sannolikhet inte kommer att möta behovet är trenden ett ökat elpris. Detta skapar utmaningar för den elintensiva tillverkningsindustrin.

Dessa utmaningar kan mötas genom att effektivisera produktionen.

Inom tillverkningsindustrin spelar smörjmedel en viktig roll, och har stor betydelse för energiförbrukningen, såsom i hydraulsystem, växellådor och andra maskiner i produktionslinjen. Smörjmedel som används inom industrin klassas mot tillverkarnas krav på funktion, men är oftast inte anpassade till morgondagens behov, vilket även innefattar energibesparing och hållbarhet i form av både besparingar och miljö.

– Vi hjälpte nyligen en verksamhet med 40 maskiner där grafitpulver pressas till verktyg. Genom att byta till bättre hydraulolja skulle du kunna spara runt en miljon kronor per år. En tredjedel av besparingarna kom från minskade elkostnader och resten från minskat slitage och därmed underhåll.

– Utöver det ledde det till en minskning av CO2-utsläppen med hela 17 ton, förklarar Mats Svensson.

Rätt smörjmedel ökar hållbarheten

Eftersom elproduktion någonstans leder till utsläpp kan bättre smörjmedel bidra till ökad hållbarhet.

– Oavsett var elen som används kommer ifrån sker det utsläpp som påverkar hållbarheten i verksamheten. Att välja en bättre olja ökar hållbarheten genom minskade utsläpp, säger han.

Med rätt kvalitet på oljan ökar också möjligheten till längre bytesintervall. Förutom att sänka kostnaderna ökar det också säkerheten för personalen.

– Det finns alltid risker när personalen hanterar maskinerna för underhåll. Kan man minska den tiden minskar man också deras riskexponering, säger han.

GA Lindberg har ett brett utbud av smörjmedel

Ett antal faktorer påverkar vilken olja som behövs. Förutom typ av maskin kan det handla om temperaturen i rummet eller om maskinerna används inom sektorer med särskilda krav, till exempel livsmedelsindustrin. GA Lindberg är distributör av ett brett utbud av oljor från ett antal ledande internationella tillverkare för alla typer av verksamheter. Samtidigt är du helt varumärkesoberoende.

– Vi använder oss av flera världsledande leverantörer för att självständigt kunna rekommendera den optimala lösningen för varje kunds unika behov, förklarar han.

GA Lindberg erbjuder även lösningar för att automatiskt dosera rätt mängd smörjmedel på kedjor och i lager, genom en automatisk smörjpatron som fyller optimalt.

– Då slipper man risken för att översmörja maskiner. Det minskar svinnet och därmed kostnaderna, avslutar Mats Svensson.

Om GA Lindberg Chemtech
GA Lindberg är ett växande företag som grundades i Sverige 1944 och ingår i den internationella teknik- och industrikoncernen Indutrade AB, som är ett börsnoterat bolag på Nasdaq OMX, large cap. GA Lindberg är en av Sveriges största distributörer av lim, smörjmedel, utrustning och kemiska lösningar för industrin.

Läs mer på: www.galindberg.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GA Lindberg och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar