Kinneviks grop blir allt djupare


“Växande optimism gör att investeringsviljan ökar igen”

Joakim Wiksten, vd och Anna Rytterling, företagsmarknadschef på Serafim Finans.
Joakim Wiksten, vd och Anna Rytterling, företagsmarknadschef på Serafim Finans.
Räntorna är på väg ned, inflationen sjunker och vi går mot ljusare tider i svensk ekonomi. Det gör att investeringsviljan sakta men säkert kommer tillbaka.

– Om du har tillväxtambitioner, säkra din finansiering redan nu. Då blir du mer snabbfotad när rätt möjlighet dyker upp, säger Joakim Wiksten, vd på Serafim Finans.

EXTERN LÄNK: Skräddarsydda finansieringslösningar som möjliggör tillväxt

Några år av ekonomiskt tuffa tider har satt sina spår. Arbetslösheten är på en hög nivå och konkurserna har ökat med 31 procent 2024 jämfört med 2023, enligt analyser från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar. Och då ska man komma ihåg att antalet konkurser 2023 var det högsta sedan 1990-talet.

Marknadsläget har gjort finansiärer mer försiktiga och många företag har haft svårt att hitta rätt finansiering. Dessutom har kreditprocesserna tagit längre tid och transparensen har minskat på marknaden.

– Förutsättningarna har med andra ord inte varit särskilt gynnsamma för företag som vill växa och investera. Men saker och ting vänder nu. Vi ser en spirande optimism när marknadsläget förbättras, säger Joakim Wiksten och fortsätter:

– Positiva konjunkturutsikter och även fallande räntor vilket innebär lägre finansieringskostnader vilket gör det lättare att beräkna ett potentiellt förvärv eller investering. Det gör att investeringsviljan successivt ökar hos såväl investerare, företag som fastighetsbolag.

Personligt kundmöte centralt

I det skiftet gör tillväxthungriga företag bra i att förbereda sina finansieringsalternativ. På så sätt går det snabbare att agera när rätt investering dyker upp.

– Vår rekommendation är att etablera relationer med flera potentiella finansiärer och att våga söka alternativ till storbankerna. Alternativa finansiärer är ofta mer flexibla och mindre policydrivna. Dessutom är beslutsprocesserna generellt sett kortare, säger Anna Rytterling, företagsmarknadschef på Serafim Finans, kreditmarknadsföretaget som hjälper medelstora företag och fastighetsbolag med flexibla och långsiktiga finansieringslösningar.

– Hos oss är det personliga kundmötet centralt. Våra kundansvariga har lång erfarenhet av finansiering och vi avsätter tid för att lära känna våra kunder ordentligt för att kunna bistå med finansieringslösningar även där andra tycker att det är för komplicerat eller komplext.

Serafim Finans skräddarsyr lösningar efter behov och hittar ofta en kombination av produkter beroende på typ av verksamhet, affärsmodell, kassaflöden och tillväxttakt. Till exempel kan en factoringlösning vara ett bra komplement till lån för snabbväxande företag. Detta möjliggör avsevärt förbättrad likviditet utan att nödvändigtvis öka skuldsättningen.

– På så sätt kan företag förbättra likviditeten och nyckeltalen, och i vissa fall även minska kredit- och valutarisken. Många företagare använder det också som en lösning för att kunna erbjuda längre betalningstider till sina kunder och därmed vinna viktiga nya affärer, säger Anna Rytterling.

– Vi kan också samarbeta med olika externa parter som Exportkreditnämnden, Europeiska investeringsfonden eller bostadsmyndigheten för att möjliggöra finansiering med hjälp av deras garantier.

Vilka kriterier använder ni långivare för att avgöra om de ska stödja ett företag i dagens situation?

– I grund och botten handlar det om att få en förståelse för företagets kassaflöde och deras förmåga att betala framtida räntor och amorteringar – där är det centralt för oss att förstå och känna trygghet i företagets affärsmodell, konkurrenssituation och marknadsförutsättningar, förutom att ekonomiskt, säger Joakim Wiksten.

– Dessutom måste vi få förtroende för företagets ägare och ledning och deras förmåga att leda eller stötta företaget i med- och motgångar.

Joakim Wiksten ser fram emot 2025 och de möjligheter som öppnar sig med en successivt starkare ekonomi och efterfrågan på finansiering.

– I en tid då investeringsmöjligheterna ökar – men när många finansiärer fortfarande är försiktiga och kreditprocesserna utdragna – kan vi vara ett fartfyllt komplement och ett smörjmedel för företag att växa.

– Vi har också nyligen förstärkt vårt kapital för att kunna möta den stora efterfrågan på finansiering och därmed kunna hjälpa ännu fler företag och fastighetsbolag med skräddarsydda finansieringslösningar.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Serafim Finans och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar