Smugglade in opium i kolapapper – döms till fängelse | Sverige


Opiumet kom i två sändningar från Nederländerna.

Foto: Tullen

Den var inslagen i karamellpapper.

Foto: Tullen

Godisförpackningarna stoppades i sin tur i återförslutningsbara godispåsar.

Foto: Tullen

Bland annat hittades opium i snusdosor hemma hos mannen.

Foto: Tullen

Det var i våras som Tullverket kontrollerade två paket som anlänt till Brings terminal i Jönköping från Nederländerna.

De visade sig innehålla nästan två kilo opium.

Myndigheten fick drogen vidarebefordrad, och kunde följa hur en 45-årig man fick ett av paketen levererat till sin hemadress på en ort i Västsverige, och det andra till en väns bostadsadress i Göteborg, där senare tog han upp den.

Gömd i godispåsar

Mannen greps och åtalades och har nu dömts till sex år och fyra månaders fängelse för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Opiumet gömdes i kolapapper, som i sin tur hade packats i återförslutningsbara kolapåsar. Enligt tingsrätten finns det bevis – bland annat telefonanalys, avlyssning, beslagtagna lappar och en digital våg – för att detta ingick i en verksamhet som mannen bedrev “i viss utsträckning”. Han döms därför för grov narkotikasmuggling.

Han döms för det grova narkotikabrottet efter att tullen hittat drygt ett kilo opium och 270 gram morfin hemma hos mannen.

Ta med och tullen samarbetar

Domen, som kom i Alingsås tingsrätt för några veckor sedan, är den första sedan Bring och Tullverket inledde ett samarbete i april i syfte att stoppa narkotikaleveranser.

– Domen är ett bevis på att vi gör rätt när det gäller att stoppa inflödet av narkotika, säger Tomas Stjernenfall, säkerhetschef på Bring, i en kommentar.

Enligt Mikael Lindgren, expert på Tullverket, är det så “bara ett av tio beslag som kan betraktas som grov narkotikasmuggling”. Flera utredningar pågår.

– Samarbete med Bring och andra transportföretag är mycket viktigt för att lyckas bekämpa smuggling av narkotika i paketflödet, säger Lindgren i en kommentar.

Mannen: “För personligt bruk”

Den nu dömde mannen har nekat till innehav av morfin, men erkänt innehav av opium och att han beställt opiumpaketen. Han säger att opiumet beställdes från en kontakt i Iran och var för honom själv.

– Som användare var jag tvungen att skicka den till mig själv. Så eftersom jag var i Iran för en månad sedan och det är för eget bruk, tro mig jag måste använda det här, det är jag inte på humör för, säger han i förhör.

Lämna ett svar