DEBATT: Den svenska välfärdsmodellen är unik



8f35df1a a766 4eda b49b 083fd33e3bf6

Den svenska välfärdsmodellen är unik. En mängd olika utövare ger individen frihet att välja vård, skola och omsorg, utan att behöva betala extra ur egen ficka. Mångfald och konkurrens driver kvalitet, innovation och effektiv användning av skattemedel. Offentlig finansiering garanterar jämlikhet, så att alla i Sverige har samma möjlighet att välja en vårdgivare med god tillgänglighet och ett äldreboende eller en skola som passar dem.

Nu är den svenska välfärdsmodellen hotad. Socialdemokraterna talar om att “stoppa plundringen av välfärden”. Borgerliga partier har slutat värna om den svenska välfärdsmodellen. I Stockholm har den S-ledda regionen rullat tillbaka flera viktiga vårdval, med hypotesen att det ökar jämställdheten och sänker kostnaderna. Inga sådana resultat har uppnåtts. Men uppskattade kliniker har fått stänga och patienter har satts i lås.

Vi som skriver denna artikel är representanter för både små och stora företag inom vård, skola och omsorg. Syftet med artikeln är inte att ägna sig åt polemik, utan att peka på vad som faktiskt står på spel, och vårt ansvar att vända utvecklingen.

Välfärdsmodellen som vissa nu drömmar tillbaka till – är en modell som vi har provat och av goda skäl valde att lämna. På 1980-talet hade Sverige stora ekonomiska problem och vanliga människor kände sig maktlösa i förhållande till en omfattande (och dyr) välfärdsbyråkrati. Något som kom fram i den omfattande Maktutredningen från 1990 och i Socialdemokraternas klarsynta 90-talsprogram.

Idag har privata aktörer erbjudit vård, skola och omsorg i över 30 år. Vi har all anledning att vara stolta. Vi gör välfärden mer tillgänglig. Vi sätter medborgaren först. Vi ligger i framkant när det gäller innovation och digitalisering. Vi utvecklar svensk välfärd. Vi gör skillnad varje dag.

Huvudkvittot att vi gör ett bra jobb är att allt fler medborgare väljer privata aktörer. Statistik för 2012–2022 visar på en fördubbling inom vård, omsorg och skola. Idag sker fyra av tio patientkontakter med privata vårdgivare. 20 procent av hemtjänsten ges privat och idag går 417 000 elever i en fristående skola eller förskola. Ungefär en fjärdedel av Sveriges skolor och förskolor är fristående.

Vi har mycket att vara stolta över. Men även om allt fler väljer välfärden från privata aktörer ifrågasätts välfärdsmodellen vi verkar inom. Väl fungerande marknader driver innovation och konkurrens inom alla områden, vilket förbättrar kvaliteten och ökar effektiviteten. Inom vård och omsorg visar flera studier, till exempel från analysföretaget Sirona, att kvaliteten på vården är minst lika bra eller bättre i privat förvaltning, samtidigt som kostnaderna för skattebetalarna är betydligt lägre. I skolans värld visar en jämförelse av 15-åringars resultat i PISA 2022 att elever som går i friskolor ligger 20 poäng före elever i kommunala skolor, justerat för elevernas bakgrund. Detta motsvarar lärandet under ett helt läsår.

Det är dock uppenbart att alla reformer måste vårdas. Det har varit mindre lyckade upphandlingar och vårdval inom vården. Det har varit för lätt för oseriösa aktörer att ta sig in i skola och omsorg. Här behövs kraft. Ingen vill ha dem mer än vi. Men med de utmaningar välfärden står inför behövs alla goda krafter. En politik som förkastar näringslivets innovationsförmåga och effektivitet kommer att tvingas betala dyrt, med skattebetalarnas pengar.

Kort sagt: Den svenska välfärdsmodellen är värd att försvara. Som aktörer inom vård, skola och omsorg har vi ett ansvar att stärka det långsiktiga förtroendet för den svenska välfärdsmodellen som vi verkar inom. I detta arbete har vi tre vägledande principer:

1. Leda kvalitetsutveckling
Vårt största ansvar ligger alltid i att säkerställa kvaliteten på vår verksamhet. Men vi har också en viktig roll att spela i det demokratiska samtalet. Ambitionen ska inte vara lägre än att Sverige ska ha världens bästa skola, vård och omsorg. Förutsättningarna finns, men vi står inför utmaningar som är komplexa och kräver den mångfald av perspektiv som kännetecknar ett konstruktivt samtal. Därför tar våra branscher flera initiativ, på olika nivåer, för att stärka kvaliteten i verksamheten. Det gör vi både i vårt eget arbete och i dialog med myndigheter och politik om hur vi alla tillsammans kan sätta kvalitet i fokus.

2. Ta ansvar för välfärdsmodellen
Vi tror på den svenska välfärdsmodellen, men självklart måste reformer vårdas och systemen ses över. Kryphål för skurkar och kriminella måste stängas. Vi har en lång rad konkreta reformförslag. Långsiktighet, kvalitet och kostnadseffektivitet ska genomsyra all välfärdsverksamhet.

3. Ta en mer aktiv roll i samhällsdebatten
Vi kan inte låta våra kritiker stå ohotade. Vi måste kliva fram och prata om de värderingar vi skapar varje dag – för studenter, patienter och vårdtagare.

Vi är stolta och ödmjuka över att allt fler väljer privata alternativ, inom vård, skola och omsorg. Vi vill värna om den svenska välfärdsmodellen, där individen sätts före systemet och där alla goda krafter bidrar så att vi får bästa möjliga skola, omsorg och omsorg för varje skattekrona. Med gemensamma krafter skapar vi världens bästa välfärd.

Ola KlingenborgVD Team Olivia
Ann Söderströmsjukhusdirektör Carlanderska Sjukhuset
Peter Seger, VD Sophiahemmet
Carina OlsonVD Praktikertjänst
Fredric Käll, VD Vivida Assistans
Åsa AnderssonVD för Stiftelsen Stora Sköndal
Hans DahlgrenVD för Humana Assistans
Marcus HamlinVD för Lansen Omsorg
Patrik Högberg, Affärsområdeschef Attendo Scandinavia
Patrick Livijn, VD Adeo Care
Britta WallgrenVD Capio
Jens Eriksson, VD för Aleris Sverige
Marika PhilipsonVD för Föreningen Blomsterfonden
Joakim Ollén, VD för Knowledgeport
Johan KyllermanVD för Atvexa
Per Egon JohanssonVD och grundare av Raoul Wallenbergskolan
Cecilia Carnefeldtordförande Kunskapsskolan Sverige
Bor i Nybergskolutvecklare
Lars JonssonVD för International English School
Marie Pilfalkrektor och grundare av Broholmskolan
Marcus Strömberg, VD Academedia
Jan Rosmanrektor för Agapeskolorna
Mikael Karlsson, VD Lärandegruppen
Madeleine LundströmVD för United Care,

Lämna ett svar