Fällde Frankrike – nu försvarar hon Mbappé | Fotboll


Kylian Mbappés advokat Marie-Alix Canu-Bernard.

Foto: TF1

Kylian Mbappé under besöket i Sverige förra veckan.

Foto: LARS HÖGLUND / ÖGONVITTNESBILDER

hufvudstadsbladets uppgifter om att Real Madrid-stjärnan Kylian Mbappé, 25, utreds skäligen misstänkt för våldtäkt har fått stora rubriker i världen.

Den som har uttalat sig å 25-åringens vägnar det senaste dygnet är advokaten Marie-Alix Canu-Bernard, som tidigare utsetts till nummer 23 på de “mäktigaste advokaterna” i Frankrike.

Hon är en framstående fransk advokat med över 30 års erfarenhet. Många av hennes fall, precis som det här, har varit mitt i mediestormen, skriver RMC Sport.

Canu-Bernard försvarade bland annat en anställd hos Frankrikes korrupte ex-president Nicolas Sarkozy när medarbetaren misstänktes för ekonomisk brottslighet.

2015 blev hon rikskänd i Frankrike när det visade sig att hon hade terroristen Amedy Coulibaly som klient i över tio år. Coulibaly dödades av polisen efter att han dödat flera människor och tagit gisslan på en koshermarknad i Vincennes, Frankrike.

Fick Frankrike dömd i Europadomstolen

Canu-Bernard försvarade terroristen vid flera tillfällen då han var misstänkt för tidigare brottslighet.

Hon har också varit inblandad i uppmärksammade fall som när energibolaget EDF misstänktes för att ha spionerat på Greenpeace och när en anställd i det franska fotbollsförbundet anklagades för sexuella trakasserier.

1999 lät hon Frankrike dömas av Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

Hon avböjde dock att försvara det ryska aktivistparet som ställdes inför rätta för att ha läckt en sexvideo om politikern Benjamin Griveauxskriver RMC.

Marie-Alix Canu-Bernard har hittills sagt att Mbappe blev “chockad” av beskedet att han utreds misstänkt för våldtäkt.

Hon säger också att det finns mycket bevis som visar Mbappés oskuld. Fotbollsstjärnan nekar till brott – bland annat genom ett inlägg på X där han skriver “fake news”.

Lämna ett svar