Kamala Harris offensiv – försöker övertyga besvikna republikaner | Världen


Kamala Harris försöker vinna över republikanska väljare som är oroliga för Trump.

Foto: RICKY FITCHETT/ ZUMA PRESS WIRE/ SHUTTERSTOCK LEDARE/ IBL

Donald Trump.

Foto: ROBIN RAYNE/ZUMA PRESS WIRE/SHUT / SHUTTERSTOCK REDAKTION/IBL

Det är mindre än tre veckor kvar till presidentvalet. Läget är extremt jämnt – jämnare än något tidigare val enligt opinionsmätningar. I statistikgurun Nate Silvers prognos kandidaterna är helt jämställda, 50-50. Och med 538 är det nästan lika jämnt. Harris vinner 56 av 100 simuleringar, Trump 44.

Det är oberoende väljare som behöver övertygas, väljare som för det mesta sitter kvar i soffan och – i fallet Kamala Harris – traditionellt republikanska väljare som är missnöjda med sin kandidat, hans agerande efter förra valet och hans extrema agerande.

Kamala Harris taktik under valkampanjens sista veckor är tydlig. Hon är säker på att hon kan övertyga fler av de desillusionerade republikanerna. På onsdagen höll hon ett rally i den viktigaste av swingstaterna: Pennsylvania. Hon hade med sig ett hundratal republikaner som öppet står bakom henne i kampanjen – bland dem före detta kongressledamöter såväl som medlemmar av Donald Trumps tidigare administration.

– Ett vanligt valår hade det kanske varit lite överraskande och ovanligt att du var här med mig, men inte i det här valet. Nu står våra demokratiska ideal på spel, ideal som våra grundare och generationer av amerikaner före oss kämpat för, säger hon vid mötet.

Hon lovar att bli en “president för alla amerikaner” och säger att det finns plats för alla som är redo att vända blad från Donald Trumps kaos och instabilitet.

– Donald Trump blir allt mer instabil och galen och han letar efter obegränsad makt.

Fler ex-republikaner nu än 2020

Kamala Harris gör också sin första riktiga intervju natten till torsdagen med kanalen Fox News som i stort sett uteslutande har republikaner som tittare.

Till Bloomberg Harris rådgivare säger att de är övertygade om att högerväljare som inte vill se Trump tillbaka vid makten har ökat sedan förra valet. Anledningen är främst hans vägran att acceptera valförlusten och hans upprepade hot om att avveckla demokratiska normer.

Lincoln-projektet är en politisk organisation av riktiga konservativa, ex-republikaner som motsätter sig Trump. Jeff Timer är en ledare i organisationen. Han säger att färre än 100 000 traditionellt republikanska väljare i svängstater kan avgöra valet.

– Om de väljer att inte rösta skulle de hjälpa Trump.

I en New York Times/Siena-undersökning sa nio procent av väljarna som identifierar sig som republikaner att de planerar att rösta på Kamala Harris.

LÄS MER: Här slåss Harris på Trumps bakgård
LÄS MER: Det amerikanska presidentvalet 2024 – allt du behöver veta om det ödesdigra valet

Lämna ett svar