Kamala Harris i första intervjun i Fox News | Världen


ARTIKELN I KORTHET

Kamala Harris genomförde sin första intervju med Fox News där atmosfären blev het när hon och ankaret Bret Baier avbröt varandra och var oense om fakta.

Harris hävdade att ett gränssäkerhetspaket stoppades av republikanerna på uppmaning av Donald Trump, som föredrog att använda frågan i sin kampanj.

Diskussionen blev het när Harris kritiserade Trumps retorik om “fienden inifrån” och hans hot om att använda militären mot amerikaner.

Bret Baier visade ett klipp som skulle motsäga Harris påstående, men klippet visade Trump vid en annan tidpunkt.

Harris betonade att Trumps hot mot demokratin är allvarligt och nämnde att förre arméchefen Mark Milley ser Trump som ett hot mot USA.

Kamala Harris har gjort sin första intervju med Fox News, kanalen som fick betala åtta miljarder kronor till rösträkningsföretaget Dominion för att ha hjälpt Donald Trump att sprida lögnerna om valfusk efter valet 2020.

Ankaret Bret Baier, som brukar beskrivas som den mest neutrala av kanalens programledare, gick hårt ut med frågor om krisen vid gränsen. Och även här blev atmosfären upphettad. De avbröt båda varandra och Harris blev irriterad över att hon inte fick svara tydligt på frågorna.

Till sist fick hon ändå fram sin poäng genom att säga att det låg ett paket på bordet, med ökad övervakning vid gränsen och mer resurser kring asylprocessen, men att paketet stoppades av republikanerna på uppmaning av Donald Trump.

– Han sa åt dem att döda paketet eftersom han hellre skulle gå till val om ett problem än att få ett problem löst, säger Kamala Harris.

– Om paketet hade röstats igenom för nio månader sedan hade vi haft nio månader med mer säkerhet vid gränsen, säger Kamala Harris.

Bråkade om Donald Trumps hot

Stämningen i studion blev ännu mer obehaglig när Kamala Harris fick frågan om vad hon – enligt sin kampanjslogan – vill vända blad från och svaret blev Donald Trumps retorik och hot.

– Han pratar om en fiende inifrån. En fiende inifrån när han talar om det amerikanska folket. Han säger att han skulle vända den amerikanska militären mot det amerikanska folket, sa Harris.

Och det är här det blir konstigt. Bret Baier visar ett klipp för att visa att Donald Trump inte sa detta alls. Klippet visar hur Trump tillfrågas om uppståndelsen som följde på hans senaste hot, där Trump förnekar vad han mycket tydligt sa till Maria Bartiromo den Fox News i helgen.

– Med all respekt… det visade inte alls vad han har sagt om ‘fienden inifrån’, som han upprepade, när han pratar om det amerikanska folket. Det var inte det du just visade.

Hon påpekar att Donald Trump har upprepat hotet många gånger och att både hon och Bret Baier vet detta.

– Han har pratat om att vända den amerikanska militären mot det amerikanska folket, gå på fredliga demonstrationer, han har pratat om att låsa in folk för att de inte håller med honom. Det här är en demokrati och i en demokrati borde en president kunna hantera kritik utan att säga att han kommer att låsa in folk.

– Det är det som står på spel och det är därför vi har personer som förre arméchefen Mark Milley som säger att Donald Trump är ett hot mot USA. Minimera inte vikten av det.

LÄS MER: Kamala Harris offensiv – Försöker övertyga desillusionerade republikaner
LÄS MER: Det amerikanska presidentvalet 2024 – allt du behöver veta om det ödesdigra valet

Lämna ett svar