Bidens sändebud: Israel för nära allierad – vi stoppar inte vapen | Världen


Joe Biden och Benjamin Netanyahu dagar efter Hamas terrorattack mot Israel, som startade kriget.

Foto: EVAN VUCCI / AP / TT

Israel är en för nära allierad för att USA ska kunna överväga att stoppa vapenleveranser, har hjälporganisationer fått veta.

Foto: ZIV KOREN / POLARIS IMAGES

Det var vid ett möte den 29 augusti som Lise Grande, som leder den amerikanska insatsen för att övervaka den humanitära situationen i Gaza, informerade ett stort antal hjälporganisationer: Vi kan tänka oss andra sätt att sätta press på Israel att släppa in mer hjälp i Gaza, men vi kommer inte att överväga att stoppa vapenleveranserna.

Politik information kommer från tre källor som var på mötet, två andra som informerats om innehållet och detaljerade anteckningar om vad som sagts.

Israel tillhör en mycket “snäv, liten grupp av allierade” som USA inte kommer att motsätta sig eller “innehålla vad de vill”, ska Grande ha sagt.

– Hon sa ungefär att med vissa allierade kan vi inte vara ‘den dåliga polisen’, säger en källa.

Tveksamt till ministrarnas hot

Mötet, som nämnts, hölls för över en månad sedan och motsäger fullständigt brevet som läckte ut tidigare i veckan, där utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin hotar Israel att stoppa vapenleveranser om inte Israel ger mer nödhjälp till Gazas civila. I brevet fick Israel 30 dagar på sig att agera.

Israeliska tjänstemän har sagt att de tar hotet på allvar, och ett liknande brev förra våren påverkade leveranserna till Gaza. Men Grandes kommentarer får hjälporganisationerna att tvivla på hur verkligt hotet är.

– Hon sa att reglerna inte gäller Israel, säger en källa.

Flera av de som deltog på mötet ger dock sitt stöd till Grande. Hon uttryckte inte sin egen åsikt, hon förklarade bara hur det låg till.

– Det är olyckligt att hon får representera Amerikas dubbelmoral när hon inte är ansvarig för det. Hon har varit en frisk fläkt och stöttat hjälpinsatser inom den amerikanska regeringen för att få dem att förstå vikten av tillgång till Gaza, säger en källa.

Lämna ett svar