Ogenomtänkt av Gävle kommun – hufvudstadsbladet



3bc7be92 51c3 481e aa30 10f0b937116f

Vi har en son med intellektuell funktionsnedsättning som arbetat som förare i mer än 20 år. Tidigare har vi alltid fått en påminnelse när det är dags att ansöka om förlängning. Beslutet gäller för tre år i taget.

Föreställ er vår förvåning när sonens bokade taxi inte kom fram som den skulle. Ringde taxi som berättade att beslutet hade gått ut.

Vi kontaktade kommunens handläggare som berättade att de slutade skicka ut påminnelser i höst. Ett riktigt ogenomtänkt beslut då det drabbar anhöriga som får köra istället.
Om det inte finns någon anhörig kommer personen att isoleras hemma.

Det tar upp till två månader att få ett nytt beslut. Under tiden sparar kommunen pengar till resorna, ett cyniskt sätt att göra besparingar på en redan utsatt grupp. Har ingen konsekvensanalys gjorts?

När man plötsligt ändrar metoden kunde man åtminstone få besked om att man från och med nu måste hålla ett öga på när den går ut.
Det finns ingen information på kommunens hemsida om detta, men det står ändå att “Vi skickar i regel ut omprövningsblanketten till dig som använder färdtjänst innan ditt färdtjänsttillstånd går ut”.
Det finns inget sätt att kontrollera via e-tjänst hur länge beslutet gäller.

Synd för alla funktionshindrade som behöver tjänsten och inte har någon att köra dem i väntan på ett nytt beslut. Men kommunen har visat tidigare att de inte bryr sig om den här gruppen när de skär ner på kontaktpersoner och assistenter. Föreslå att alla ringer till kommunen och kontrollerar sitt beslut.

Trött funktionärsförälder

Lämna ett svar