”Kina slutar inte om det inte kostar dem något” | Sverige


För fjärde året i rad samlas förlagsbranschen i en digital manifestation på initiativ av Svenska Förläggareföreningen. Med demonstrationen vill föreningen uppmärksamma Gui Minhais fall, och samtidigt lysa upp andra hotade och utsatta förlag världen över. Konstnären och illustratören Martin Ander har gjort årets Gui Minhai-porträtt.

Foto: Martin Adler / Svenska Förläggareföreningen

“Kina kommer inte att stoppa det så länge det inte kostar något”, säger Angela Gui, dotter till Gui Minhai.

Foto: LISA MATTISSON

Den 13 augusti 2018 träffade en svensk läkare den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai i fängelset i Kina.

– Det var sista gången vi fick ett livstecken. Hur är han i fängelse? Får han mat? Är ljuset i taket fortfarande på 24/7? säger journalisten och människorättsaktivisten Kurdo Baksi, som driver fallet.

Artikeln i korthet

Gui Minhai föddes 1964 i Kina. I slutet av 1980-talet flyttade han till Sverige och började studera vid Göteborgs universitet.

Från 2000 började han skriva och publicera kritik av regimen, som är förbjuden i Kina.

2015 kidnappades han av kinesiska säkerhetstjänster i sitt sommarhus i Thailand. Idag har det gått nio år sedan dess.

2018 var sista gången han kunde träffa en läkare.

Gui Minhai var en pionjär. Det var på grund av det som han fängslades för nio år sedan, säger Kurdo Baksi.

– Det är hög tid att Ulf Kristersson ringer upp Kinas president och säger: “Du bryter mot internationella lagar.” Jag vill träffa min svenska medborgare, säger Baksi.

Kina: Gui Minhai är inte svensk längre

Gui Minhai är unik, säger han, en pionjär.

– Han är den ende sedan Kinas kommunistiska parti tog över makten i Kina som har lyckats publicera kritik mot regimen i Hongkong – och sedan även sälja böckerna i Kina, säger han.

Nu borde Sverige införa sanktioner, säger Gui Minhais dotter, Angela Gui.

– Det är inte acceptabelt att en svensk sitter fängslad av politiska skäl i Kina i nio år. Sverige har tyvärr varit inblandat i skapandet av denna situation genom att inte vidta några direkta materiella åtgärder för att markera detta gentemot Kina, skriver hon i ett mejl till hufvudstadsbladet.

– Det har inte kostat Kina något att behandla en svensk medborgare så här och Kina kommer inte att stoppa det så länge det inte kostar något.

UD: Regeringen agerar outtröttligt

I april erkände Kina Gui Minhai som svensk medborgare men har vid andra tillfällen hävdat att han avsagt sig sitt medborgarskap medan han satt i fängelse, enligt Angela Gui, vilket hon anser är orimligt.

– Det kan en stat inte besluta enhälligt, så han är fortfarande svensk medborgare och det måste Kina ta itu med.

Amnesty har en pågående kampanj för att Gui Minhai ska släppas.

– Det är fruktansvärt att det har gått nio år. Det finns frågor om hans hälsa och han har inte fått ha kontakt med sin familj. Vi kräver att han släpps omedelbart, säger Maja Åberg, expert på Amnesty.

Statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Maria Malmer Stenergard svarar på Angela Guis och Kurdo Baksis kritik genom ett gemensamt uttalande:

“Regeringen arbetar outtröttligt för att återställa Gui Minhai och Dawit Isaaks frihet och återförenas med deras familjer. Båda fallen är av sådan betydelse att de togs upp i alla premiärministerns regeringsförklaringar. Regeringen kommer inte att ge upp sina ansträngningar.”

LÄS MER: Angela Gui ser sig omkring efter spioner i Sverige
LÄS MER: Kina: Gui Minhai har svenskt medborgarskap

Lämna ett svar