“Målet är att utjämna digitala ojämlikheter”


För Årets CIO Marcus Matteby, här på scen med juryordförande Henrik Ek, handlar digitalisering om mer än bara tekniska lösningar. Han ser det som en nyckel till att skapa en mer jämlik välfärd, oavsett var i landet människor bor.
För Årets CIO Marcus Matteby, här på scen med juryordförande Henrik Ek, handlar digitalisering om mer än bara tekniska lösningar. Han ser det som en nyckel till att skapa en mer jämlik välfärd, oavsett var i landet människor bor.
Vid årets Tech Excellence Awards prisades Sveriges mest framstående ledare och projekt inom digitalisering och hållbarhet.

Bland vinnarna fanns en välfärdsräddare, en transformation som revolutionerade Apotekets e-handelslager och en digital brobyggare som inspirerade hundratusentals svenskar att leva mer hållbart.

Tech Excellence Awards delas ut av hufvudstadsbladet i tre kategorier – Årets CIO, Årets transformation och Årets hållbara brobyggare. Vinnarna fick sina utmärkelser vid Tech Excellence Awards Jubilee och Gala Evening på Grand Hôtel den 8 oktober.

“Syftet är att förbättra välfärden”

Marcus Matteby, CIO för Sundsvall och Ånge kommun, tog hem titeln Årets CIO för sitt arbete med att genomföra en banbrytande digital transformation i offentlig sektor, något som ökat både innovation och effektivitet inom kommunerna. Det senaste året har han lett en rad viktiga digitala projekt som syftar till att förbättra välfärden genom smartare och effektivare lösningar.

“Helt fantastiskt! Jag är otroligt stolt över vad mitt team har åstadkommit och det här är ett tydligt bevis på att vi är på rätt väg”, säger Marcus Matteby om att vinna priset.

Ett av hans mest uppmärksammade projekt är den digitala sammanslagningen mellan Sundsvalls och Ånges kommuner – två kommuner med helt olika förutsättningar som nu samverkar genom vad han kallar “kollektiv digital transformation”.

“Genom att utnyttja våra olikheter kan vi både öka effektiviteten och bli mer innovativa. Detta projekt har visat att det är möjligt att omvandla forskning till praktisk tillämpning som gör verklig skillnad.”

Nationell påverkan genom kollektiv digitalisering

För Marcus Matteby handlar digitalisering om mer än bara tekniska lösningar. Han ser det som en nyckel till att skapa en mer jämlik välfärd, oavsett var i landet människor bor. Genom att utnyttja öppen källkod och skapa skalbara lösningar som andra kommuner kan ansluta sig till arbetar han för att utjämna de digitala ojämlikheter som finns mellan stora och små kommuner.

“Vi har lyckats skapa en modell där även små kommuner, som Ånge, kan dra nytta av samma tekniska infrastruktur som större kommuner. Mitt mål är att fler kommuner ska ansluta sig till denna plattform och tillsammans bygga framtidens digitala välfärd.”

Nästa steg i arbetet

Marcus Matteby kommer framöver att fortsätta arbetet med att rädda välfärden och sprida budskapet nationellt om vad som krävs för att säkerställa en likvärdig digital service över hela landet.

– Jag kan redan nu se att priset har lett till många inbjudningar, vilket ger mig flera möjligheter att lyfta dessa viktiga frågor i framtiden, säger han.

Juryns resonemang för Marcus Matteby lyder:

“Kombinationen av visionärt, strategiskt ledarskap och förmågan att få saker gjorda har varit avgörande i den snabba digitala rörelse som Årets CIO åstadkommit och som nu lägger grunden för framtidens jämlika välfärd. En föregångare och vägledare för digitaliseringen av den offentliga sektorn, både på nationell nivå och på hemmaplan, hans agenda, med målet att rädda välfärden genom digital transformation, är viktig för alla oss medborgare.

Andra vinnare vid Tech Excellence Awards

I kategorin Årets transformation gick priset till Apoteket AB för deras automatisering av e-handelslogistik. Genom att samla hela e-handelslagret på ett ställe, med införandet av högautomatiserad logistik, plockas 95 procent av läkemedlen idag av maskiner. Projektet är det största någonsin för Apoteket AB och har krävt byte av både alla IT-system och det recepthanteringssystem som används av 2 000 apotekare dagligen.

Juryns resonemang:

“Kundernas förändrade beteende har legat till grund för projektet som involverade affärskritiska och vitala IT-system. Arbetet som har krävt både modiga beslut och stora investeringar har resulterat i en framtidssäker plattform som effektivt kombinerar butik och e-handel, och gör det möjligt att möta kundernas behov till lägre kostnader och med högre lönsamhet.”

Riksbyggen tog hem titeln Årets hållbara brobyggare för sitt arbete med att öka medvetenheten om hållbarhet bland bostadsrättsföreningar. Genom att samla in hållbarhetsdata och skapa automatiserade rapporter om föreningarnas prestationer har deras initiativ bidragit till konkreta förbättringar.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture & Di Event och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar